Annons

Annons

Annons

opinionKrig i Ukraina

Aktuella frågor
”Släpp in ett neutralt Ukraina i EU.”

Ett svenskt Nato-inträde vore ett svek mot Ukraina, skriver Per Gahrton, före detta EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll tal till Sveriges riksdag den 24 mars.

Bild: Paul Wennerholm/TT

Annons

Vid fredssamtalen i Turkiet häromdagen framlade Ukraina tio punkter som krävs för att det ska bli fred i landet. Bland andra:

1. Ukraina förklarar sig neutralt och lovar att inte gå med i militärallianser som Nato i utbyte mot säkerhetsgarantier från andra länder.

3. Ukraina lovar att inte ha utländska militärtrupper eller baser på sitt territorium. Inte heller militärövningar, utan samtycke från länderna som ska garantera säkerheten. Dessa länder ska främja ett framtida EU-medlemskap för Ukraina.

Liknande krav har upprepats om och om igen, bland annat av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj när han höll tal till Sveriges riksdag – särskilt sista meningen: Släpp in Ukraina i EU.

Annons

I sitt första stora samtal häromdagen med ryska journalister i nättidningen Medusa upprepade Zelenskyj att han är beredd att acceptera att Ukraina ska vara neutralt. Han betonade att det är en huvudpunkt och noterade att det också är ett första principiellt krav för Ryssland. Men en sådan lösning kräver en folkomröstning i Ukraina. I landets konstitution står att det ska ansöka om medlemskap i Nato.

Annons

Beslut genom folkomröstning går snabbare än en förändring av konstitutionen. Att genomföra en förändring av konstitutionen skulle ta minst ett år. En folkomröstning kan genomföras på några månader.

Zelenskyj har ganska länge pratat om att han vill att Ukraina ska gå med i EU, men inte i Nato. Ändå bedriver Sveriges borgerliga partier en kampanj för svenskt Nato-inträde.

Ett svenskt Nato-inträde vore ett svek mot Ukraina.

Rysslands officielle presstalesman Dmitrij Peskov har sagt att Ryssland kan tänka sig en kompromiss där Ukraina blir neutralt som Sverige. Med Peskovs något motstridiga formulering betyder det ett demilitariserat land med egen armé och flotta. Peskov nämner Österrike som förebild.

Också en annan företrädare för Kreml, Putins rådgivare Vladimir Medinskij, föreslår Ukraina en svensk variant av neutralitet och att landet ska bli en så kallad avmilitariserad stat som får ha sin egen armé och sina egna krigsfartyg.

Zelenskyj betonar visserligen att Ukraina kräver sin egen variant av neutralitet med juridiska och protokollförda garantier för sin trygghet och säkerhet, men avvisar inte likheter med Sveriges status.

Annons

En kompromisslösning där Ukraina får status som liknar Sveriges förutsätter att Sverige inte blir medlem i Nato. Det behövs EU-medlemmar som inte är med i Nato. Men svenska Natovänner tycks inte inse det. Eller struntar de i vad som är bra för Ukraina?

Annons

Att Sverige har anslutit sig till den grupp EU-länder som sagt nej till snabbt medlemskap för Ukraina i EU är kontraproduktivt. EU-medlemskap är inte oförenligt med fredliga relationer till Ryssland, medan Natomedlemskap är det. Det är något som många nuvarande Nato-länder kan leva med, men knappast Ukraina. Trots Putins överfall av Ukraina är normalisering med Ryssland en förutsättning för en ljus framtid för landet, något som Zelenskyj är införstådd med.

Om Sverige menar allvar med solidaritet med Ukraina måste svenska politiker alltså omedelbart satsa mycket mer på att göra det möjligt för Ukraina att snabbt bli medlem i EU.

SKRIBENTEN

Per Gahrton, före detta EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan