Annons

Annons

Annons

opinionGränskontrollerna

Aktuella frågor
”Id-kontroller lämpar sig inte som valfläsk.”

Socialdemokraterna bör inte använda meningslösa och kostsamma id-kontroller som valfläsk för att locka väljare som är skeptiska att till att ta emot fler flyktingar, skriver fyra företrädare för Centerpartiet. 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Id-kontroller visar om personer har giltiga id-handlingar. De stoppar varken kriminella eller ryska oligarker från att resa in i landet. Polisen har därför konstaterat att id-kontroller är en tveksam användning av polisens resurser, skriver artikelförfattarna.

Bild: Patrick Persson

Annons

Efter hård kritik har regeringen bestämt sig för att avvakta med förslaget att återinföra id-kontroller på resor med tåg, buss och fartyg till Sverige. Men förslaget får aldrig bli verklighet.

Nya id-kontroller vore samma sak som att lägga en våt filt över Öresundsregionens möjligheter att återhämta sig ekonomiskt efter pandemin.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) hävdar att kontrollerna införs för att myndigheter ska få lättare att veta vilka som kommer till Sverige, för att ge dem ett bra bemötande och för att förhindra brottslighet som trafficking och människohandel. Men id-kontroller gör liten skillnad jämfört med hur det ser ut idag.

Sedan 2017 har Ukraina ett viseringsavtal med EU. Tack vare det kan alla som uppvisar ukrainska pass resa fritt inom EU under 90 dagar – och resa fritt in i Sverige.

Annons

Annons

Ukrainare omfattas också av EU:s massflyktsdirektiv, där det framgår att det ska vara enkelt för flyktingar att röra sig inom unionen.

EU-domstolen har också dömt ut id-kontroller, och EU-kommissionen underströk så sent som förra veckan att unionens medlemsstater inte bör införa id-kontroller.

Det finns redan gränskontroller vid till exempel Öresundsbron där id-handlingar på personer som kommer till Sverige kontrolleras. Tullverket har också möjlighet att kolla upp personer i diverse register, så som polisens och tullverkets centrala databaser.

Idag finns också gränskontroller längs Europas yttre gränser, samt i de länder som gränsar till Sverige, på ett sätt som inte fanns under de stora flyktingströmmarna 2015.

Id-kontroller visar bara om personer har giltiga id-handlingar. De stoppar varken kriminella eller ryska oligarker från att resa in i landet. Polisen har därför konstaterat att id-kontroller är en tveksam användning av polisens resurser.

Centerpartiet ser nu ett behov en rad andra åtgärder, som att staten ger ideella organisationer som jobbar med att hjälpa traffickingoffer ett större ekonomiskt stöd och möjlighet att arbeta vid gränsövergångar.

Polis- och tullpersonal behöver utbildas i att snabbt kunna identifiera människosmugglare eller offer för trafficking.

När regeringen införde id-kontroller vid Sveriges gränser 2016 fick förslaget svidande kritik av lagrådet, den myndighet vars uppgift det är att granska viktiga lagförslag innan de behandlas av riksdagen. Lagrådet ansåg att en så ingripande lagstiftning inte borde införas förrän den genomgått en ordentlig utredning och tagit hänsyn till grundläggande rättsstatsprinciper. Sveriges regering har tidigare riktat häftig kritik mot både Ungerns och Polens regeringar för hur de urholkar rättssäkerheten. När den svenska regeringen nu själva föreslog omfattande inskränkningar i rörelsefriheten - precis som 2016 - och inte följer lagrådet blir kritiken ihålig.

Annons

Annons

Så varför vill regeringen trots den hårda kritiken införa id-kontroller? Vi kan inte se annat än att regeringen vill prioritera vissa flyktingar framför andra flyktingar. Tanken verkar vara att flyktingar som inte kommer från Ukraina inte heller ska kunna komma till Sverige. Centerpartiet gör aldrig skillnad på flykting och flykting. Centerpartiet anser att det är viktigt att skydda Sveriges yttre gränser och ha koll på vilka som korsar dem. Det är också viktigt att förhindra trafficking och snabbt identifiera och hjälpa möjliga offer. Men id-kontroller är inte lösningen på det. Socialdemokraterna bör inte använda meningslösa och kostsamma id-kontroller som valfläsk för att locka väljare som är skeptiska att till att ta emot fler flyktingar. 

SKRIBENTERNA

Abir Al-Sahlani (C), Europaparlamentariker

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot

Jonny Cato (C), migrationspolitisk talesperson

Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan