Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

Krogsångerskan släpper album om den tuffa restaurangbranschen

I knappt två decennier jobbade Stina Künstlicher på krogar, restauranger och hak. Nu har hon skrivit låtar om det hemska, men även det underbara, med att jobba på restaurang i albumet ”En krogknegares sånger”.

Text

Stina Künstlicher är precis klar med sin femåriga utbildning till att bli personalvetare. Foto: Julia Lindemalm

Annons

När Stina Künstlicher hade jobbat i krogbranschen i 17 år bytte hon helt plötsligt bana.

Efter att ha lämnat branschen fick hon perspektiv och det inspirerade henne till att börja på det som nu har blivit tio låtar i albumet ”En krogknegares sånger”.

– Det är berättelser om en bransch som många har ganska mycket erfarenhet av. Albumet blir ett sätt att nyansera bilden av den och göra det på ett kul sätt genom musik, säger Stina Künstlicher.

Samtidigt som hon älskade att jobba på krogen slet det hårt på hennes kropp och psyke. Hon ändrade kurs i livet när 30-årskrisen kom.

Hon valde att utbilda sig till personalvetare för att lära sig mer om arbetslivets villkor.

– Restaurangbranschen är rolig, sedan finns det massor av problem med den. Men det finns andra som fokuserar på det, i skivan lyfter jag andra berättelser än just dem.

Annons

Annons

Alla låtar på albumet har olika genre, medan den ena är en ballad är den andra folkmusik. Innehållet lyfter både det tuffa men även humorn med branschen.

– Det har varit texterna som har bestämt vilken genre det blivit. Det är olika stämningar i låtarna, vilket gör att det inte passar med en typ av ”sound” för alla. Det föll sig naturligt.

– Det är en svängig skiva om en krogknegares berättelse om att knega på krogen, på både gott och ont.

Låten ”Diskrum”, som handlar om ett diskrum i en restaurang, är till exempel mer instrumentell indiepop medan låten ”Kaj” är country, berättar hon.

Albumet är inspelat i Second Home Umeå under våren 2021 och producerat av Magda Andersson. Foto: Julia Lindemalm

Texterna är baserade på egna erfarenheter av yrket som kryddats upp med humor och självdistans. Men hennes låtar kan även innehålla allvarsamma ämnen.

– Min upplevelse är att man är ganska lågt värderad som kvinna och servitris i andras ögon. Alla berättelser genomsyras av att det är mitt perspektiv, det kan vara kul, jobbigt eller skit. Jag försöker vara bortkopplat från kön – men texterna blir ju såklart från mitt perspektiv som kvinna.

Künstlicher lyfter fram en låt som sin favorit i albumet.

Annons

– Jag är nöjd med alla låtar men jag blev omedelbart glad över hur resultatet av ”Svempa” blev. I den hittade vi känslan som jag var ute efter direkt. Den sticker ut.

2019 tog hon även emot Stim-stipendiet i kategorin för bästa text från tidigare låtar.

Inbäddat innehåll

Fakta

”En krogknegares sånger”

Släpps: 8 april 2022

Genre: Visa

Låtar: ”02:58”, ”Hårgel”, ”Kaj”, ”Gröna hissen”, ”Diskrum”, ”Julbord”, ”Krogen kriget”, ”Svempa”, ”Isgatan”, ”Tack för idag”

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan