Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Molnfabriken

Sydsvenskan kan vinna Guldspade för granskningen av Microsofts molnfabrik

Hemliga möten. Kodnamn. Tysthetsavtal. Sydsvenskans reportrar granskade hur det gick till när Microsoft i all hemlighet kunde bygga sitt datacenter i Staffanstorp – utan att någon fick veta.

Nu kan granskningen vinna Guldspaden, Sveriges finaste pris för grävande journalistik.

Sydsvenskans granskning ”Molnfabriken” är nominerade till priset Guldspaden. Illustration: Petra Villani

Bild: Bengt Arvidson

Annons

”Molnfabriken” är berättelsen om hur ett stort multinationellt bolag med regeringens välkomnande och kommunalrådets goda minne kunde gå förbi offentlighetsprincipen och hemlighålla både etablering och en miljöfarlig verksamhet i Staffanstorp. Men reportrarna Jessica Ziegerer och Elinor Strand gjorde det också till en historia om de människor som faktiskt kom i kläm.

– Vi hittade människorna som fick ta konsekvenserna av att allt idag ska lagras i molnet. Epost, textdokument, skolarbeten, fotografier och företagshemligheter. För dem blev det tydligt att molnet inte finns i himlen utan på jorden – i datacenter, säger Jessica Ziegerer.

Annons

– Insynen hos stora privata it-jättar är väldigt liten, så lade vi mycket kraft på att pussla ihop olika bitar för att få helhetsbilden. Det är extra roligt att Guldspadejuryn såg vilket arbete som ligger bakom.

Annons

Elinor Strand är också glad över att ”Molnfabriken” uppmärksammas igen:

– Att gräva i ett hemlighetsfullt multinationellt bolags etablering var både utmanande och oerhört lärorikt. HD:s och Sydsvenskans samarbete mellan lokalreportrar och grävande reportrar gjorde det möjligt att ro i hamn.

Sydsvenskans reportrar Elinor Strand och Jessica Ziegerer.

Bild: Hussein El-Alawi

Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje är hedrad över nomineringen.

– Molnfabriken är ett perfekt exempel på att man ska gräva där man står – riktigt stark lokaljournalistik med internationell koppling, säger han.

– Jobbet är också ett kvitto på hur viktigt det är med långsiktighet, tålamod och rätt organisation när det gäller undersökande journalistik. Sydsvenskan och HD har tagit hem en lång rad tunga nomineringar och priser de senaste åren. Det är allt annat än en slump. Det ligger ett mycket långsiktigt och medvetet arbete med undersökande journalistik bakom.

Även Helsingborgs Dagblad är nominerade till en Guldspade, med granskningen ”Fastighetsimperiet”, som även publicerats på Sydsvenskan, om två skånska företagares svindlande fastighetsaffärer. Männen blåste upp värdet på fastigheter och lurade helt vanliga småsparare att satsa – pengar som de aldrig fick igen.

Annons

Annons

Vem som slutligen får Guldspaden avgörs vid årets seminarium med Föreningen Grävande Journalister, som hålls i Luleå i mitten av maj.

Läs hela granskningen ”Molnfabriken” här.

Inbäddat innehåll

Fakta

Övriga Guldspade-nominerade i klassen Storstadstidning

• Barn till varje pris – Dagens Nyheter


• Patriarkens högra hand – Göteborgs-Posten


• Ikea och skogsskövlingen – Aftonbladet


• Medicinmannen – Svenska Dagbladet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy