Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

Barndomsvännerna startade gindestilleri ihop: ”Allt gick av bara farten”

De startade ett gindestilleri ute på Saltimporten i Malmö förra året. Nu släpper vännerna sin första gin tillsammans.

Text

”Vi har skapat en gin med mycket smak och nyanser”, säger Jimmie Brander.

Bild: Gustaf Rauer

Annons

De två barndomsvännerna från norra Halland har länge haft ett gemensamt intresse för mat och dryck. Men Per Bolmstrand och Jimmie Brander har ett specialintresse: gin.

Så förra året tog de steget och startade gindestilleriet Kyflinge Gin AB, ett av få hantverksdestilleri i Malmö.

– Det kändes ”risky” först när man tänkte att man skulle göra det här med kompisen. Men det känns verkligen superfint nu, vi har fått en ännu tajtare sammanhållning, säger delägaren Per Bolmstrand.

Tankarna om ett eget destilleri växte fram 2017 och under pandemin intensifierades allt.

– Vi ville göra något själva och hitta den där smakbilden som inte finns i Sverige. Det finns jättegod gin här, men det finns några internationella ginsorter som har hela den breda smakprofilen som vi inspireras av. Sedan gick allt av bara farten när vi bestämt oss, säger delägaren Jimmie Brander.

Annons

Annons

Den 4 april är det dags att lansera företagets första gin som är en ”Botanical London Dry Gin”. Ginen släpps på tre lokala systembolag och kommer att finnas tillgänglig i hela landet via beställningssortimentet.

Vännernas vision är att destilleriet ska formas till att folk även ska kunna gå på provningar och afterwork.

Bild: Gustaf Rauer

Barndomsvännerna har länge letat efter en smak som dröjer sig kvar i munnen, med en hög citrussmak och pepprighet. Tanken är att deras gin samtidigt ska vara okomplicerad och lätt för den breda massan att tycka om.

– Nu är vi nya, men jag tror att svenska gintillverkare känner att de är bärare av en ny dryckeskultur kanske, säger Brander.

Men hur gör man egentligen gin?

– Efter destillering håller vi cirka 80 procent alkoholhalt, sedan adderar man vatten, filtrerar och sedan sätter vi den på 42 procent. Vissa toner är svåra att känna smak av när alkoholen är hög i början, det känner man när man vattnar ur det rejält, säger Bolmstrand.

Än så länge jobbar de båda bara deltid med destilleriet. Till vardags arbetar Brander som kommunal tjänsteperson och Bolmstrand är industridesigner. Till en början var det meningen att destilleriet skulle vara beläget i Kävlinge, därav det gamla namnet på staden, Kyflinge.

Men efter att ha tänkt, ändrade de sig och det blev en lokal i Frihamnen i Malmö.

– Vi fastnade för den här för att vi kände en jättehärlig koppling till Malmö, samtidigt som det är väldigt nära havet. Det känns som ett unikt ställe, säger Bolmstrand.

Fakta

Kyflinge Gin AB

Grundat: 2021

Av: Jimmie Brandner och Per Bolmstrand

Var: I Saltimporten på Hullkajen i Malmö hamn

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan