Annons

Annons

Annons

Annons

Skolorna som Malmö stängde

Podd: Är skolsegregationen medelklassens fel?

Malmö stad vill ha blandade högstadieskolor där barn från olika stadsdelar möts. Men när fattigare barn flyttas till populära skolor tar medelklassen sina barn därifrån. Vad får det för konsekvenser?

Inbäddat innehåll

"Du lyssnar på Sydsvenskan" är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

För fem år sedan var Rönnenskolan en populär högstadieskola. Det var lugn och ro och eleverna fick bra betyg. På Kirsebergsskolan någon kilometer därifrån var det tvärtom. Stökigt och många underkända elever.

Annons

Därför blev föräldrarna på Rönnenskolan oroliga när Malmö stad 2018 beslutade att skolorna skulle slås ihop.

Rönnenskolan skulle bli en blandad skola med 600 elever. Fem år senare visar Sydsvenskans granskning att det inte blev så. På skolan går idag strax över 300 elever. Och det är medelklassens barn som har försvunnit.

– Det här mönstret är inte ovanligt. När föräldrar får välja skolor till sina barn blir resultatet segregation, säger Sydsvenskans skolreporter Emma Leijnse.

Kirsebergsskolan är inte den första högstadieskolan Malmö stad stängt. Fem gånger har det hänt sedan 2006. I flera fall på grund av stök och dåliga betyg.

I en stor granskning har Sydsvenskan tagit reda på vad som händer med eleverna när en skola stänger.

Annons

Annons

Till toppen av sidan