Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Podd: Kan kriget snart vara över?

När de ryska styrkorna flyttas från Kiev till östra Ukraina öppnas en möjlighet. Kan Putin kapa åt sig en bit av landet och sedan utropa seger? – Kriget kan vara slut före den 9 maj, det skulle vara ett symboliskt datum, säger Sydsvenskans Rysslandsexpert Kalle Kniivilä.

Inbäddat innehåll

"Du lyssnar på Sydsvenskan" är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Kriget går dåligt för Ryssland. De ryska styrkorna omgrupperar och de militära ledarna talar allt mindre om att "avnazifiera" Ukraina, och allt mer om att "befria Donbass".

Annons

Det verkar som att Ryssland har bytt strategi i Ukraina. Kanske går den ut på att försöka ta kontroll över stora delar av sydöstra Ukraina för att sedan utropa seger och avsluta kriget.

– Retoriken nu går ut på att Donbass ska "räddas". Det är det enda logiska slutet jag kan se på kriget just nu, säger Sydsvenskans Rysslandsexpert Kalle Kniivilä.

Men alla är inte övertygade om att det hade varit bra. Den ukrainska journalisten Iurii Melnyk misstänker en rysk "seger" bara skulle betyda att kriget pausas.

– En verkligt slut på kriget kan bara komma om regimen i Ryssland byts ut, eller om Ukraina besegras. Inget däremellan, säger han.

Flera experter har tvärtom talat om risken för ett långt och utdraget krig. Men Kalle Kniivilä ser inte vad Ryssland skulle kunna vinna på det.

–Å andra sidan tyckte jag inte de hade något att tjäna på att inleda kriget heller, säger han.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy