AnnonsIca Malmborgs

Butikerna som satsar på skånska ägg

De sex Malmborgsbutikerna i Malmö och Lund är kända för att värna om skånska producenter. De har till och med tagit fram en egen märkning ’Lokalt från Skåne’, vilket fungerar som en slags kvalitetsgaranti. I år satsar ICA Malmborgs lite extra på lokala ägg i butikerna. Nyligen inledde ICA Malmborgs ett nytt långsiktigt samarbete med äggleverantören Stjärnägg som tillhandahåller ekologiska ägg och ägg från frigående höns inomhus från Skåne året runt.

Mats Lundin, köpman på ICA Kvantum Malmborgs Erikslust.

Malmborgsbutikerna har byggt om och uppdaterat sina äggavdelningar och här hittar man nu ett stort sortiment med ägg från Skåne.

– Stjärnägg är ny leverantör av ägg till malmborgsbutikerna sedan början av mars i år och äggen som vi säljer i butikerna kommer från deras skånska producent Skåneägg, berättar Mats Lundin, köpman på ICA Kvantum Malmborgs Erikslust. I och med det nya samarbetet kan vi också erbjuda våra kunder ett bredare skånskt sortiment med olika förpacknings- och äggstorlekar.

I samarbete med Stjärnägg har ICA Malmborgs tagit fram sina egna äggförpackningar för frigående och ekologiska ägg från skånska gårdar. De är tydligt uppmärkta med ’Lokalt från Skåne’ för att göra det enkelt för konsumenterna att hitta närproducerade ägg.

Läs mer om ICA Malmborgs andra hjärtefrågor här

Lokala ägg från Skåne

Peter Forsgren, säljchef på Stjärnägg, är i butiken och ser över uppbyggnaderna av de nya äggavdelningarna och säkerställer att den nya skyltningen kommer på plats.

– Nyckeln till samarbetet mellan Stjärnägg och ICA Malmborgs är vårt lokala koncept, säger Peter Forsgren. Vi erbjuder färska skånska ägg som är producerade och packade i Skåne. Det är en klimatsmart produkt med korta transporter av såväl hönornas foder som våra ägg till butikerna.

Med i butiken är den skånska äggmästaren Anders Lindberg, vd för Skåneägg. Han driver ett toppmodernt packeri i lilla Mörarp utanför Helsingborg. Verksamheten är även en av landets största äggproducenter med 230 000 frigående hönor.

Anders Lindberg, vd för Skåneägg, och Peter Forsgren, säljchef på Stjärnägg.

– Att ha titeln äggmästare innebär att vi alltid anstränger oss lite extra, säger Anders Lindberg. Både i det dagliga arbetet med hönorna och när vi hanterar, kontrollerar och packar äggen. På packeriet tar vi även emot ägg från andra skånska producenter. Vi packar cirka 450 000 ägg per dag, måndag till fredag.

Alla frigående höns inomhus har fri tillgång till mat och vatten. De kan röra sig fritt och sprätta i halmen på golvet. De har också tillgång till sittpinnar och reden att lägga sina ägg i. Hönsen till ekologiska ägg får dessutom ekologiskt foder och har möjlighet till utevistelse under sommarhalvåret. Alla Stjärnäggs ekologiska ägg är kravmärkta, vilket innebär att de uppfyller särskilda krav gällande djuromsorg, klimat och social hänsyn.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi jobbar med levande djur, säger Anders Lindberg. Alla hönor är individer med olika personligheter. En del hönor är livliga medan andra är skygga. Vissa är väldigt sällskapliga och kommer gärna fram för att hoppa upp på axeln.

Stolt tradition av hållbar äggproduktion

Ägg är ett av få livsmedel som Sverige är självförsörjande på och Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör.

– Våra lokala äggmästare har lång erfarenhet av att jobba med hållbarhet i hela värdekedjan från äggproduktion till färdigpackade ägg, vilket resulterar i förstklassiga produkter, säger Peter Forsgren. ICA Malmborgs är synonymt med skånsk matglädje och det är något som vi på Stjärnägg också står för.

Titta efter Stjärnäggs/Skåneäggs äggkartonger som är märkta med ’Lokalt från Skåne’; ICA Malmborgs egen märkning för lokalproducerade varor.

Läs mer om ICA Malmborgs andra hjärtefrågor här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan