Annons

Annons

Annons

Annons

OS i Paris 2024

26-åriga Johanna siktar mot OS: ”Nu jäklar kör jag”

I många år har hon varit tacksam över att bara få vara en del av landslaget.

Fram tills nu.

26-åriga kanotisten Johanna Johansson har bestämt sig för att förverkliga två av sina drömmar. Den ena är att ta sig till OS.

– Jag har inte trott att jag skulle kunna ta mig dit. Men nu har jag bestämt mig, säger Johanna Johansson.

Text: 

Johanna Johansson satsar nu för fullt mot OS i Paris 2024.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Det är en tidig och solig morgon i slutet av mars när vi träffar Johanna Johansson på Malmö kanotklubb vid Slottsparken. Termometern visar 3 grader, men väderappen i mobilen berättar att det ”känns som -5”.

Det hindrar dock inte Johanna Johansson att hoppa barfota ner i kanoten.

Men herregud fryser du inte??

– Nej då. Är det jättekallt så har jag på mig strumpor ibland. Men jag har nog lite blå hälar... säger hon och skrattar.

Hon paddlar iväg, men efter bara några meter tar det stopp. Nattens minusgrader har täckt Malmös kanal med ett tunt lager av is, men tillräckligt tjockt för att kanoten inte ska kunna åka igenom.

– Det var ju typiskt. Det får nog bli ett pass i gymmet istället. I eftermiddag kanske solen har gjort sitt så jag kan paddla då istället, säger Johanna Johansson.

Annons

Annons

Nattens minusgrader ställde till det för morgonpasset i kanalen. Ett istäcke satte stopp för paddlingen.

Bild: Hussein El-Alawi

Vi går in i klubbhuset och slår oss ner i en soffgrupp. Från gymnastiksalen intill strömmar toner från Sven-Ingvars, Bruce Springsteen och Danne Stråhed ut. Ett pensionärsgäng har morgongympa.

– Man är aldrig ensam här. Är det inte pensionärer så är det en förskoleklass. Det är väldigt roligt, säger Johanna Johansson.

Och här spenderar hon många timmar varje dag.

– För det mesta tränar jag två eller tre gånger om dagen. Jag ligger på kanske 15 till 20 träningstimmar i veckan.

Hade jag varit utan plugget så tror jag inte att jag hade pallat detta.

Hon tävlar för Lödde KK, är född och uppvuxen i Landskrona, sedan flyttade hon till Nyköping för att gå på kanotgymnasium och nu bor hon i Malmö. Kanotsatsningen kombinerar hon med att plugga till gymnasielärare.

– Det är nog det som gör att jag orkat hålla i så länge. Det är väldigt skönt att ha något annat också, och jag får väldigt mycket energi av det. Hade jag varit utan plugget så tror jag inte att jag hade pallat detta.

Studierna och tävlingssatsningen kräver en hel del planering, och packande.

– Jag brukar gå upp vid halv sju på morgonen, och då packar jag all mat för dagen. Det känns som jag kommer vara bra förberedd om jag blir småbarnsförälder, för jag packar som till en hel familj, säger hon och skrattar.

Så efter ett träningspass på morgonen, följt av några timmar på universitetet, avslutar hon dagen med att återigen hoppa i kanoten och köra ett pass.

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Men hur kommer det sig att hon började med kanot från första början?

– Jag höll på med fotboll och handboll när jag var liten. Men så fick vi hem en sommarlovskalender, ett häfte med olika aktiviteter, och då såg jag att man kunde testa att paddla kanot. Jag tänkte att det kunde vara kul att prova på.

Men det skulle gå ett par år innan det blev kanot hon satsade fullt ut på. I början var det något hon sysslade med på skoj efter fotbollsträningen.

Nu har jag en annan mental närvaro, att nu jäklar kör jag.

– Med kanoten kände jag att jag blev sedd. Jag fick träda fram och bli uppskattad. Jag har alltid tränat mycket, men i kanoten blev det så tydligt att om jag la ner hårt arbete så gav det resultat. Och så älskar jag att paddla.

När vi ses är det drygt en månad kvar till att tävlingssäsongen drar igång. Hon har tävlat i många år, men den här säsongen blir ändå något speciellt. Under flera år har hon varit med i landslaget, men inte fått åka med på de största tävlingarna.

Men nu har hon bestämt sig. Hon ska till OS 2024.

– Förra sommaren tog jag en liten paus. Det hade varit en tuff vår, jag var helt slut och behövde en mental paus. Efter det tänkte jag att antingen får det vara så här, eller så kör jag igen och då är det allt eller inget som gäller. Nu har jag en annan mental närvaro, att nu jäklar kör jag.

I Malmö kanal har hon paddlat många, många mil. Men idag blev det bara ett par meter.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Den tuffaste motståndaren har under många år varit hon själv.

– Jag har en bra självkänsla och känner mig trygg i att jag är bra och duger som jag är. Men självförtroendet är det jag kämpar mest med. Jag kan inte bara vara glad och tacksam för att jag får vara med i landslaget, det är jag ju såklart, men jag måste ligga på startlinjen och tro att jag ska vinna för att kunna göra det.

Annons

Är det den tron på dig själv som ändrats nu?

– Ja, jag jobbar aktivt med att verkligen tro på det. För om inte jag gör det så kommer ju ingen annan tro på det heller. Det svåraste för mig är att man förväntas sticka ut hakan. Att man måste ha den här....

Zlatan-attityden?

– Precis! Den finns här, men den är bara gömd djupt inom mig någonstans. Jag måste våga ta fram den.

En som redan tror på henne är hennes tränare Susanne Gunnarsson som själv har 17 OS- och VM medaljer i kanot.

– Hon är den som tror på mig mest av alla. För mig är hon både en tränare, förebild och vän. Hon är en helt underbar människa. En klippa verkligen.

Bild: Hussein El-Alawi

Nu ingår Johanna Johansson i en grupp med fem tjejer som ska satsa för att få ihop en stark K4 och olika K2-konstellationer. Målet är att ta sig till OS.

– Jag hoppas att vi kan kvala in och att jag är en av dom som får åka till Paris. Individuellt har jag nog kommit ett steg närmare. Jag är inte riktigt där än, men jag kan ta mig dit.

Vad skulle det betyda om du tog dig till OS?

Annons

– Det skulle vara overkligt. Jag skulle bli väldigt glad, men det skulle vara svårt att ta in. Jag hade varit väldigt stolt över mig själv.

Utöver OS-drömmen har hon ytterligare en dröm som hon vill uppfylla:

Att skriva krönikor.

– Paddlingen är ju en dröm som vuxit fram, men skrivit har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Allt från att skriva dagbok till dikter och poesi, utan att ha någon kunskap om hur man ska skriva egentligen. Men det är en dröm jag har och som jag alltid haft.

Om det blir något OS eller återstår att se. Men en av hennes drömmar går i uppfyllelse i detta nu.

Annons

Du kan läsa Johanna Johanssons första krönika här: Hör ni? Jag satsar mot OS 2024

Johanna Johansson har två drömmar: att ta sig till OS och att skriva krönikor.

Bild: Hussein El-Alawi

Fakta

Johanna Johansson

Ålder: 26 år.

Bor: Malmö. Är född och uppvuxen i Landskrona.

Familj: Mamma som bor i Helsingborg, pappa i Landskrona och lillebror som bor i Tjeckien.

Gör: Pluggar till gymnasielärare och satsar mot OS i kanot.

Meriter: SM guld K2 500m 2019, SM guld maraton K1 2019, 2a i en världscup K2 200 2021

Annons

Annons

Till toppen av sidan