I en krönika i Sydsvenskan framställdes Moderaternas stadsbyggnadspolitik som en kopia av FNL (Förnyalund). Det finns därför skäl att kommentera betydelsen av Moderaternas nya stadsbyggnadspolitik.
Historiskt har Moderaterna, Liberalerna och Socialdemokraterna utgjort en betongaxel i Lundapolitiken. Att bygga mycket och högt har närmast varit ett självändamål. Den som har följt mitt engagemang i Lundapolitiken vet att jag har varit kritisk mot detta perspektiv och att jag arbetat för att lägga om Moderaternas stadsbyggnadspolitik.
Annons
Annons
Omläggningen är nu genomförd och antagen som Moderaternas politik. Betongaxeln har spruckit. Moderaterna är det enda partiet med en kandidat till kommunstyrelseordförande som vill värna den högklassiga åkermarken och bevara stadens såväl som byarnas karaktär när kommunen växer.
Den stora nyheten borde vara att det nu finns förutsättningar för att bygga en majoritet i Lundapolitiken för en mer sansad stadsbyggnadspolitik. De partier som delar dessa ställningstaganden borde välkomna Moderaternas förnyelse. När fler landar i liknande ställningstagande kan genomslaget bli större.
För Moderaternas del får gärna fler partier ansluta sig till vår trygghetspolitik med mer kamerabevakning och ordningsvakter i hela kommun. Detsamma gäller vår politik för att stärka företagsklimatet. Här krävs regelförenklingar, förbättrad service och ett tydligt perspektiv som bejakar både det lokala näringslivet och växande kunskapsintensiva företag.
Det gäller också vår ekonomiska politik för lägre skatt. I relation till jämförbara kommuner är Lundaborna kraftigt överbeskattade. Det visar effektiviseringspolitiska rådets rapport från tidigare i våras och det syns i det enorma överskott som kommunen presterade 2021.
I tider av skenande priser och inflation är det orimligt att Lundaborna ska betala bland Skånes högsta skatter.
Annons