Annons

Annons

Annons

Polisprojektet Sluta skjut

Podd: Har polisen fått stopp på skjutningarna i Malmö?

Skjutningarna har minskat med 70 procent på fyra år i Malmö. Nu får strategin "Sluta skjut" internationell uppmärksamhet. Sydsvenskans Joakim Palmkvist reder ut om metoden verkligen fungerar. Och har den några baksidor?

Text

Inbäddat innehåll

"Du lyssnar på Sydsvenskan" är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

I början på april meddelade Köpenhamnspolisen att de skulle skapa sin egen variant av Malmöpolisens omtalade strategi "Sluta skjut".

Annons

– Vi är imponerade av utvecklingen, säger polisintendent Bjarke Dalsgaard Madsen.

"Sluta skjut" bygger på en modell utvecklad av den amerikanske kriminologen David Kennedy. Polis, socialtjänst, kriminalvård och andra myndigheter går samman för att pressa gängen till att sluta med det grova våldet.

– Poängen är inte att utradera ett gäng, utan det de gör. Stoppa våldet, strunt i allt annat, säger Sydsvenskans krimreporter Joakim Palmkvist.

Sedan metoden infördes har gängmorden, skjutningarna och sprängdåden blivit klart färre i Malmö.

Men beror det verkligen på "Sluta skjut"? Och vad har strategin för baksidor? Lyssna på det senaste avsnittet av "Du lyssnar på Sydsvenskan".

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan