Ägg är ett brett livsmedel som innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver. Nuförtiden kan vi njuta av ägg hela året om. Men under påsken äter vi svenskar dubbelt så många ägg som i vanliga fall.
– När du väljer våra lokala ägg får du en klimatsmart produkt som endast har rest en kort sträcka från gård till butik, säger Peter Forsgren, säljchef på Stjärnägg. Dessutom kan du lita på att ingen antibiotika har använts, att äggen är salmonellafria och att värphönsen lever under goda förhållanden.
Själv äter jag mängder av ägg under påsken och det ska vara skånska ägg så klart

Därför äter vi ägg till påsk
I de flesta kristna länder äter man ägg under påsken. Att påsken blivit den stora ägghögtiden beror bland annat på att det var förbjudet att äta ägg under den 40 dagar långa fastan före påsk. Dessutom värpte hönorna extra mycket ägg när det började bli ljust igen efter den långa vintern. När påsken kom fanns det alltså gott om ägg, vilket också var ett bra tillfälle att ladda kroppen med välbehövliga vitaminer, mineraler och proteiner.
– Själv äter jag mängder av ägg under påsken och det ska vara skånska ägg så klart, säger Mats Lundin, köpman på ICA Kvantum Malmborgs Erikslust. Äggen från Stjärnägg håller verkligen en hög kvalitet vilket avspeglas i smaken. De har en vacker gula och len konsistens. Prova gärna Stjärnägg nästa gång du är i butiken!
Läckra recept till påskbuffén
Här bjuder ICA Malmborgs, i samarbete med Stjärnägg, på två goda recept på fyllda ägghalvor med räk- och oströra samt matig gubbröra med matjessill.

ÄGGHALVOR MED RÄK- OCH OSTRÖRA
Ingredienser:
8 ägg
1/2 liten rödlök
1/2 citron
1 msk dill
2 dl handskalade räkor i lake
1 dl riven lagrad ost
3 msk crème fraiche
3 msk majonnäs
Salt och svartpeppar
Till garnering:
Mâchesallad eller dill
Gör så här:
Lägg äggen i kokande vatten och koka dem 8 minuter. Spola äggen kalla. Skala och dela dem på mitten. Skär av en liten platta i botten på äggen så att de kan stå.
Oströra: Skala och finhacka löken. Riv det yttersta skalet av citronen. Skär dillen fint.
Sila av räkorna och pressa ur vätskan. Blanda hälften av räkorna med alla ingredienser. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Toppa ägghalvorna med räk- och oströran, garnera med resten av räkorna och gärna med sallad eller dill.

GUBBRÖRA MED MATJESSILL
4 portioner
Ingredienser:
2 kalla hårdkokta ägg
4 medelstora kalla kokta potatisar
1 burk matjessillfilé (à 200 g)
2 msk finskuren gräslök
2 msk finskuren dill
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
2 msk kaviar
Salt och svartpeppar
Till servering:
Knäckebröd
Gör så här:
Lägg äggen i kokande vatten och koka dem ca 10 minuter. Spola dem i kallt vatten, skala och tärna äggen. Skala och skär potatisen i ca 1/2 x 1/2 cm stora tärningar. Låt matjessillen rinna av och tärna den fint. Hacka gräslök och dill fint.
Blanda crème fraiche, majonnäs, kaviar, gräslök och dill. Vänd ner ägg, potatis och sill. Smaksätt med salt och peppar.
Servera gärna på knäckebröd.