AnnonsIca Malmborgs

Fira en god påsk med ägg från skånska gårdar

Påsken är starkt förknippad med ägg. Vi svenskar köper över 3 000 ton ägg under påskveckan, vilket motsvarar 50 miljoner ägg. I samtliga ICA Malmborgsbutiker hittar du Stjärnäggs lokalproducerade ägg från Skåne. Välj mellan ekologiska ägg eller ägg från frigående höns inomhus för en sund påsk som är snäll mot djur, natur och miljö.

Anders Lindberg, vd för Skåneägg, och Peter Forsgren, säljchef på Stjärnägg.

Ägg är ett brett livsmedel som innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver. Nuförtiden kan vi njuta av ägg hela året om. Men under påsken äter vi svenskar dubbelt så många ägg som i vanliga fall.

– När du väljer våra lokala ägg får du en klimatsmart produkt som endast har rest en kort sträcka från gård till butik, säger Peter Forsgren, säljchef på Stjärnägg. Dessutom kan du lita på att ingen antibiotika har använts, att äggen är salmonellafria och att värphönsen lever under goda förhållanden.

Själv äter jag mängder av ägg under påsken och det ska vara skånska ägg så klart

Därför äter vi ägg till påsk

I de flesta kristna länder äter man ägg under påsken. Att påsken blivit den stora ägghögtiden beror bland annat på att det var förbjudet att äta ägg under den 40 dagar långa fastan före påsk. Dessutom värpte hönorna extra mycket ägg när det började bli ljust igen efter den långa vintern. När påsken kom fanns det alltså gott om ägg, vilket också var ett bra tillfälle att ladda kroppen med välbehövliga vitaminer, mineraler och proteiner.

– Själv äter jag mängder av ägg under påsken och det ska vara skånska ägg så klart, säger Mats Lundin, köpman på ICA Kvantum Malmborgs Erikslust. Äggen från Stjärnägg håller verkligen en hög kvalitet vilket avspeglas i smaken. De har en vacker gula och len konsistens. Prova gärna Stjärnägg nästa gång du är i butiken!

Läckra recept till påskbuffén

Här bjuder ICA Malmborgs, i samarbete med Stjärnägg, på två goda recept på fyllda ägghalvor med räk- och oströra samt matig gubbröra med matjessill.

Läs mer om påsken på ICA Malmborgs här

ÄGGHALVOR MED RÄK- OCH OSTRÖRA

Recept från ica.se

Ingredienser:

8 ägg

1/2 liten rödlök

1/2 citron

1 msk dill

2 dl handskalade räkor i lake

1 dl riven lagrad ost

3 msk crème fraiche

3 msk majonnäs

Salt och svartpeppar

Till garnering:

Mâchesallad eller dill

Gör så här:

Lägg äggen i kokande vatten och koka dem 8 minuter. Spola äggen kalla. Skala och dela dem på mitten. Skär av en liten platta i botten på äggen så att de kan stå.

Oströra: Skala och finhacka löken. Riv det yttersta skalet av citronen. Skär dillen fint.

Sila av räkorna och pressa ur vätskan. Blanda hälften av räkorna med alla ingredienser. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft.

Toppa ägghalvorna med räk- och oströran, garnera med resten av räkorna och gärna med sallad eller dill.

GUBBRÖRA MED MATJESSILL

Recept från ica.se

4 portioner

Ingredienser:

2 kalla hårdkokta ägg

4 medelstora kalla kokta potatisar

1 burk matjessillfilé (à 200 g)

2 msk finskuren gräslök

2 msk finskuren dill

1 dl crème fraiche

2 msk majonnäs

2 msk kaviar

Salt och svartpeppar

Till servering:

Knäckebröd

Gör så här:

Lägg äggen i kokande vatten och koka dem ca 10 minuter. Spola dem i kallt vatten, skala och tärna äggen. Skala och skär potatisen i ca 1/2 x 1/2 cm stora tärningar. Låt matjessillen rinna av och tärna den fint. Hacka gräslök och dill fint.

Blanda crème fraiche, majonnäs, kaviar, gräslök och dill. Vänd ner ägg, potatis och sill. Smaksätt med salt och peppar.

Servera gärna på knäckebröd.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan