Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Alla partier säger sig stå upp för höjda pensioner. Nu är det upp till bevis.”

Kommer en miljon av Sveriges pensionärer att få upp till 1 000 kronor mer i månaden från och med augusti i år? Kommer de högerkonservativa – Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna – att stå upp för pensionärerna denna gång? Det skriver Annelie Karlsson och Rikard Larsson, Socialdemokraterna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vårt mål är att alla ska ha 70 procent av sin slutlön i pension. Så är det inte idag och kvinnor utgör en stor del av dem som fortfarande har en alldeles för låg pension, skriver artikelförfattarna.

Bild: Pixabay

Annons

Pensionerna ska höjas. Man måste ha respekt för dem som har byggt Sverige. Efter ett långt och slitsamt arbetsliv ska det gå att förlita sig på att pensionen är fullt möjlig att leva på.

Vårt mål är att alla ska ha 70 procent av sin slutlön i pension. Så är det inte idag och kvinnor utgör en stor del av dem som fortfarande har en alldeles för låg pension. Många tvingas inse att pensionen knappt räcker till att köpa julklappar åt barnbarnen, trots att de har slitit ett helt yrkesliv inom till exempel vård eller handel. Så ska det inte vara. Sverige kan bättre.

Vi behöver ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och stärka pensionerna.

Sedan 2014 har den socialdemokratiska regeringen gjort flera insatser för att höja pensionerna. Regeringen har:

Annons

Höjt bostadstillägget för pensionärer vid flera tillfällen, senast i januari i år.

Annons

Höjt garantipensionen, något som underlättar inte minst för många pensionärer som jobbat inom välfärden; skola, vård och omsorg.

Sänkt skatten och därmed avskaffat den orättvisa pensionärsskatten, det gap som gjorde att pensionärer betalade mer i skatt än löntagare, något som Moderaterna och Sverigedemokraterna gång på gång försvarat och till och med återinfört.

Infört ett pensionstillägg, en riktad satsning till alla som slitit ett helt yrkesliv, men ändå har låg pension.

Allt detta har förbättrat läget för Sverige pensionärer, men vi vill och måste göra mer. Tryggare och högre pensioner kräver målmedvetet och kontinuerligt arbete.

Socialdemokraterna har fått mycket gjort sedan 2014 – men har ändå bara börjat. För att ytterligare öka den ekonomiska tryggheten för pensionärer föreslår den socialdemokratiska regeringen nu:

En trygghetspension så att den som slitit ut sig i arbetslivet och närmar sig pensionen men inte kan jobba längre ska kunna få ekonomisk trygghet och ha möjligheten att sluta jobba några år tidigare. Pensionen ska vara något att se fram emot och inte minst – den ska gå att leva på, oavsett vad man har jobbat med. Trygghetspensionen kan betyda mycket för den som behöver sluta jobba tidigare än planerat.

Ett förslag om garantitillägg. En storsatsning på pensionärer med låga inkomster som stärker över en miljon pensionärers ekonomi med i genomsnitt 750 kronor per månad. Ett garantitillägg ger en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer skattefritt redan i höst. Att 80 procent av dem är kvinnor gör garantitillägget till en viktig jämställdhetsreform som minskar pensionsgapet mellan kvinnor och män.

Annons

Annons

I Skåne omfattar garantitillägget ungefär 145 000 pensionärer. Det gör stor skillnad för väldigt många – om förslaget får majoritet i riksdagen. Det är inte klubbat ännu. Moderaterna och Sverigedemokraterna har ännu inte gett besked om hur de ska rösta.

Alla partier säger sig stå upp för höjda pensioner. Nu är det upp till bevis. I juni avgörs om garantitillägget blir verklighet. Då ska landets riksdagsledamöter rösta om förslaget. Kommer en miljon av Sveriges pensionärer att få upp till 1 000 kronor mer i månaden från och med augusti i år? Kommer de högerkonservativa – Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna – att stå upp för pensionärerna denna gång? Eller är det bara vi socialdemokrater som menar det vi säger?

SKRIBENTERNA

Annelie Karlsson (S), gruppledare i riksdagen

Rikard Larsson (S), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy