AnnonsDestination Bornholm

Guide till Bornholms mest besökta turistattraktion

Hammershus är Nordeuropas största borgruin. Det dramatiska läget och den hisnande historien gör platsen till Bornholms mest besökta turistmagnet. Här är 5 fakta du inte visste om Hammershus.

Foto: Kristoffer Linus

Hitta ditt boende på Bornholm på Semester Bornholm

Längst upp på Bornholms nordspets står Hammershus som ett av många bevis på den danska öns alla borgar. Historien om medeltida Hammershus är fylld av dramatik.

5 fakta om Hammershus

Här är fem fakta du antagligen inte visste om Nordeuropas största borgruin – och Bornholms mest besökta sevärdhet.

Nya utgrävningar och forskningsresultat från 2015 har visat att Hammershus fästning var byggd i slutet av 1200-talet av Jens Grand, ärkebiskop i Lund mellan 1289 och 1302. De följande 500 åren var fästningen i händerna på en mängd olika makthavare som byggde om och till.

Efter Bornholms befrielse från svenskarna år 1658 spärrades Kristian IV:s älsklingsdotter Leonora Christina och make, kammarjunkare Corfitz Ulfeldt in av kung Fredrik III i slottets fängelsehålor på grund av landsförräderi. Deras dramatiska flykt därifrån, först ner i ett dass i slottsmuren och sedan längs klipporna, misslyckades och paret sattes i fängelsehålorna i nästan två år.

Foto: Semko Balcerski

År 1743 lämnade de danska makthavarna Hammershus och bornholmsborna kunde fritt få hämta sten från fästningen. Hammershus stod sedan och förföll i en nästan hundra år lång törnrosasömn, men år 1822 kulturskyddades de resterande ruinerna.

Namnet på borgen kommer från Hammeren, Bornholms nordspets som sträcker sig 84 meter över havet. Tio meter lägre ligger Hammershus, omgärdad av vackra vandringsleder, fina fyrar och förstås det öppna havet.

Hammershus är en fantastisk miljö för musik. 27-29 maj hålls den årliga Körfestivalen på Bornholm i allt från rundkyrkor till ruiner. En av konserterna görs mitt i den pampiga borgruinen på Hammershus. I ett slags systerligt samförstånd samlas tre skandinaviska körer, från Danmark, Norge och Sverige, söndagen den 29 maj.

Foto: Stefan Asp

Borgarnas Bornholm

Lilleborg, Almindingen

Mitt på Bornholm i den magiska skogen Almindingen ligger Lilleborg naturskönt på en 16 meter hög klippa. Grunden lades av kung Svend Grathe i mitten av 1100-talet och idag finns en solid ringmur kvar runt borgen, som brändes ner i kampen mellan kyrkan och kungamakten. Här har gjorts många spännande arkeologiska fynd genom åren.

Gamleborg, Almindingen

Ruinen Gamleborg var kungarnas äldsta borg på Bornholm och är också öns äldsta stenbyggnad. Den ligger på en mycket strategisk, svårtillgänglig klippa vid Ekkodalen i Almindingen. Äldsta fynden härifrån stammar från 1100-talet, därefter sägs Gamleborg har lämnats till förmån för Lilleborg som ligger bara 700 meter norrut.

Foto: Nikolaj Beyer

Storeborg, Spaellinge Mose

Strax söder om Hammershus på norra Bornholm sägs Storeborg har skapats som en tillflyktplats redan på järnåldern. Borgen försvann delvis när den nya järnvägen skulle dras i början av förra seklet.

Rispebjerg

Längst i söder ligger Rispebjerg, ett helt unik område som består av resterna av ett gammalt soltempel från stenåldern och en ringborg från järnåldern. Borgen var Bornholms största försvarsställning, och användes så sent som under Trettioåriga kriget på 1600-talet. Stora styrkor sägs ha huserat här, varifrån man hade mycket god sikt ner mot öns södra och strategiska punkt Dueodde.

Hitta ditt boende på Bornholm på Semester Bornholm

Fakta

Bornholm

Den danska ön mitt i Östersjön ligger 40 kilometer söder om Skåne och 170 kilometer från Köpenhamn.

Yta: Knappt 600 kvadratkilometer.

Antal invånare:
40 000, varav de flesta bor i centralorten Rönne eller Nexö, Aakirkeby, Allinge-Sandvig och Hasle.

Högsta punkt: Rytterknægten, 180 meter över havet.

Ta dig dit: Färjan från Ystad till Rønne tar bara 1 timme och 20 minuter. Den avgår alltid minst 4 gånger per dag och upp till 13 gånger under högsäsong. Se samtliga avgångar och boka din resa här.


Bo på Bornholm:www.semester-bornholm.se finns de flesta bra boenden på ön samlade. Allt från mysiga boutiquehotell till prisvärda hostels.

Erbjudanden:semester-bornholm.se finns just nu också fina paketerbjudanden för olika typer av resor. Vad sägs om "Sol, strand och hav", "Romantisk spaweekend" eller "Havsutsikt, ölprovning och fiskbuffé".

Mer info
www.bornholm.info/se hittar du allt du behöver veta inför resan: Tips på utflyktsmål, bil- och cykeluthyrning, restauranger för alla smaker och mycket mer.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan