Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Podd: Kan Natoansökan göra Sverige till måltavla?

Mycket tyder på att Finland är på väg in i Nato. Sverige kan följa efter. Men vad finns det för risker?
– Det blir en farlig tid från det att vi lämnar in ansökan tills att vi kan bli medlemmar, säger Sydsvenskans Erik Magnusson.

Inbäddat innehåll

"Du lyssnar på Sydsvenskan" är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Rysslands invasion av Ukraina förändrade Europa på ett ögonblick.

Annons

– Det finns ett före och ett efter 24 februari, säger Magdalena Andersson (S) på en pressträff tillsammans med Finlands statsminister Sanna Marin.

Det mesta tyder på att Finland kommer ansöka om Natomedlemskap under våren. Och flera bedömare tror att Sverige följer efter.

– Jag tror Sverige och Finland kommer lämna in sina ansökningar i god tid innan Natos toppmöte i Madrid i juni, säger Sydsvenskans Erik Magnusson.

Går Sverige med i Nato avslutas en över 200 år lång era av alliansfrihet. Ett medlemsskap skulle innebära tydliga säkerhetsgarantier. Men det finns också risker.

– Ryssland har i alla tider hotat Sverige och Finland med vedergällningsattacker om vi skulle närma oss Nato, säger Erik Magnusson.

Lyssna på det senaste avsnittet av "Du lyssnar på Sydsvenskan"!

Annons

Annons

Till toppen av sidan