Annons

Annons

Annons

Lars Vilks

Vilksutredningen dröjer – åklagare inväntar analyssvar

Drygt sex månader har nu gått sedan konstnären Lars Vilks och två av hans livvakter omkom i en bilkrasch på E4 i höjd med Markaryd i Småland. De tre parallella utredningar som pågår är nu i vänteläge – i avvaktan på analyssvar.

Text

Här, på E4 i höjd med Markaryd, skedde dödskraschen en söndagseftermiddag i början av oktober förra året.

Bild: Tom Wall

Annons

– Som jag förstått det så har det i mycket varit en fråga om tekniska undersökningar. Där väntar vi nu på olika svar på analyser och undersökningar som gjorts, berättar Per Nichols, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren som utreder om någon polis begått brott i samband med kraschen.

Han har nyligen tagit över förundersökningen från en kollega, och konstaterar att det är en stor brottsutredning:

– Det är ett väldigt omfattande material, jag ska sätta mig in i det nu, säger han.

Det var vid klockan halv fyra på eftermiddagen söndagen den 3 oktober förra året, som Lars Vilks och två av hans livvakter kom körande på E4 på väg söderut från Stockholm. Bilen körde genom vajerräcket på vägen och kom över i motsatt körfält. Där frontalkrockade den med en lastbil. Båda bilarna började brinna vid kraschen, enligt polisen.

Annons

Annons

Lars Vilks och de två livvakterna omkom, föraren i lastbilen fördes till sjukhus med allvarliga skador, men överlevde.

De tre utredningarna som undersöker dödskraschen har fokus på olika saker:

• Särskilda åklagarkammaren undersöker om någon polis, den livvakt som satt bakom ratten till exempel, begick något brott i samband med kraschen.

• Noa, Nationella operativa avdelningen vid polisen, utreder om kraschen orsakades av ett attentat, av någon som ville skada Lars Vilks – att någon mixtrat med bilen de färdades i, till exempel.

• Trafikverket utreder om kraschen kan ha orsakats av någonting på vägbanan eller vid sidan om den.

De tre utredningarna som nu pågår är delvis beroende av varandra.

Polisutredningen om yttre påverkan vid Noa väntar på att Särskilda åklagarkammaren ska komma framåt i sin utredning.

– Vi har inget att säga förrän Särskilda åklagarkammaren är klara. När de är klara med sitt så ska vi sätta oss ner och och se vad det finns för delar i det hela, säger Mikael Wessling, kriminalkommissarie som leder utredningen vid Noa.

Noa har ingen person frihetsberövad misstänkt för brott i samband med kraschen.

Trafikverket å sin sida inväntar båda polisutredningarna. Trafikverket har hittills kunnat undersöka vägbanan på E4 där kraschen skedde, men de behöver också undersöka bilen. Trafikverkets olycksutredningar tittar på tre delar efter en trafikolycka: vägen och omgivningen runt vägen, fordonet och föraren. Detta för att hitta omständigheter som kan ha orsakat en krasch eller olycka.

Annons

Annons

Katarina Wolfram, presskommunikatör vid Trafikverket, berättar att hon för cirka en vecka sedan fick besked om att det fortfarande råder förundersökningssekretess i båda polisutredningarna.

– Då får vi ingenting, och olycksutredarna kan inte komma vidare så länge de inte får material.

Lars Vilks stod under hot från radikala islamister efter att Nerikes Allehanda 2007 publicerat hans teckningar där profeten Muhammed framställs som en rondellhund. I över tio år hade han livvakter dygnet runt och kunde inte röra sig fritt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan