Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Jag har med mig tre budskap till den som frågar varför Liberalerna behövs i riksdagen.”

Det fungerar inte att sopa undan sociala problem till vissa stadsdelar. Då låter vi extremismen slå rot och föder de stenkastare som nu eldar bilar och våldför sig mot polisen, både i min hemstad Örebro och i Malmö och Landskrona. Det skriver Liberalernas nye partiledare Johan Pehrson inför sitt besök i Landskrona, Lund och Malmö i morgon.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag är ny som partiledare men gammal i politiken, skriver Johan Pehrson (L).

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Den 11 september är det val. Då kommer mitt parti klara riksdagsspärren. För mig är uppgiften enkel: Liberalerna måste återvinna väljarnas förtroende. I möten gata för gata, kvarter för kvarter.

Liberalerna är Sveriges skol- och integrationsparti. Den som vill ha ordning i klassrummen ska rösta på Liberalerna. För den som vill se en integrationspolitik som ställer krav på och skapar förutsättningar för att den som flytt till Sverige ska få förutsättningar att lära sig svenska och få jobb är Liberalerna partiet att rösta på.

Liberalerna är det enda liberala parti som arbetar för en ny borgerlig regering och förhåller sig pragmatiskt till hur riksdagen ser ut idag. Med medborgarnas röster i ryggen kan vi bilda regering med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Annons

Politiker som tycker ungefär lika i sakfrågor måste kunna prata med varandra och rösta på samma förslag. Migrations-, december- och januariöverenskommelser har inte fungerat. Tiden att isolera olika politiska partier är förbi. Det går inte att dribbla bort att många mandat slår få. Liberalerna går till val för ett liberalt maktskifte utan mandatmagi. Sverige blir inte ett mer liberalt land med fler socialdemokratiska regeringar.

Annons

Nu när Ryssland har invaderat Ukraina är det viktigt att nämna att Liberalerna under lång tid har velat stärka Sveriges säkerhet. Andra partier vaknar upp till att Sverige behöver både Natomedlemskap och kanoner.

Jag skulle kunna orda mycket om att Liberalerna var för ett Natomedlemskap för över tjugo år sedan. Låt mig bara konstatera att de partier som inte förstod värdet av allianser och ett starkt försvar efter Rysslands attack mot Georgien 2008 nu har ändrat sig.

De partier som var emot ett Natomedlemskap även efter Rysslands inledande angrepp mot Ukraina 2014 borde få säkerhetspolitisk kvarsittning. Det är orimligt att det ska krävas tre ryska angreppskrig för att inse att det brinner i grannskapet.

I morgon besöker jag Skåne, där både näringslivet och kebabsåsen är överlägsen många andra landsdelar. I Landskrona, Lund och Malmö ska jag träffa liberala politiker som gör skillnad.

Jag har med mig tre budskap till den som frågar mig vad jag tycker är viktigt nu och varför Liberalerna behövs i riksdagen:

1. Liberalerna sätter skolan först.

Socialdemokraterna vill sänka skolpengen för alla barn i friskolor. Liberalerna vill istället satsa på skolan, nu senast 14 miljarder kronor mer än den socialdemokratiska regeringen. Med höga förväntningar, rätt stöd och ordning och reda ska alla elever bli sina bästa jag. Den som ligger efter ska kunna få mer undervisning än idag, både kvällar och helger och lov.

Annons

2. Arbeta brottsförebyggande.

Människors liv och livschanser krossas av grova brott. Det drabbar dessutom redan utsatta människor allra mest. Därför har jag ägnat hela mitt politiska liv åt tryggheten. Det kräver både en järnhandske och en lovikkavante. Järnhandske därför att alla som begår brott ska buras in. Lovikkavante därför att barn och ungdomar som riskerar att dras in som barnsoldater av gängen ska få hjälp. Kommuner ska aldrig av ekonomiska skäl behöva tveka om tvångsomhändertaganden: Låt staten bära kostnaderna. Tidigare och tydligare insatser vid brott är avgörande för att kunna vända dagens utveckling. Men det viktigaste är skolan: den som går ut gymnasiet med godkända betyg blir sällan gängkriminell.

Annons

3. Hela Sverige vinner på att utsatta områden får bättre förutsättningar.

Det fungerar inte att sopa undan sociala problem till vissa stadsdelar. Då låter vi extremismen slå rot och föder de stenkastare som nu eldar bilar och våldför sig mot polisen, både i min hemstad Örebro och i Malmö och Landskrona. Liberalernas recept? Lås in alla våldsverkare och stoppa de extremistiska källarmoskéernas hatpredikanter från att fortsätta sprida sitt våldsbejakande och samhällsgiftiga budskap. Bygg om. Fixa jobb och lär alla svenska. Bryt bidragsberoendet. Hjälp utsatta kvinnor. Knäck gängen med fler poliser som får fler effektiva nya verktyg. Genomför ett förortslyft.

Jag är ny som partiledare men gammal i politiken. Liberalerna vill byta regering. Och Liberalerna behövs i riksdagen. För en kunskapsskola för alla. För att med kraft stoppa pågående brottslighet, men också förebygga nya brott. För att alla förtjänar friheten att kunna välja sin egen väg i livet. För att vi aldrig ska acceptera våldsamma upplopp i Sverige.

Tillsammans kommer jag och andra liberala kandidater på alla nivåer säga som det är. Peka på sociala och förebyggande insatser där alla goda krafter måste hjälpa till. Det är så vi kan skapa möjligheternas Sverige för det land vi älskar.

SKRIBENTEN

Johan Pehrson, Liberalernas nye partiledare

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan