Annons

Annons

Annons

Annons

Molnfabriken

Podd: Agenter, hemligheter och giftiga utsläpp – berättelsen om molnfabriken i Staffanstorp

Kodnamn. Sekretessavtal. Affärsmän som inte berättar vad de heter. När Microsoft vill bygga ett datacenter i Staffanstorp sker det i hemlighet.
Det ska bli en jättemöjlighet för kommunen. Men ingen vet ännu att molnfabriken kommer släppa ut giftiga avgaser över det intilliggande villaområdet.

Inbäddat innehåll

Sydsvenskans granskning av molnfabriken i Staffanstorp blev nyligen nominerad till en guldspade. I det senaste avsnittet av nyhetspodden "Du lyssnar på Sydsvenskan" hör du hela berättelsen om hemligheterna, de giftiga utsläppen och protesterna.

Annons

Annons

Den 8 oktober 2018 kliver tre kostymklädda män kliver in på våning fyra i Rådhuset i Staffanstorp. De ska träffa kommunens högsta ledning. Kommunalrådet Christian Sonesson (M) är där, liksom oppositionsrådet Pierre Sjöström (S). I almanackan har han skrivit ”Möte med amerikanskt företag.”

– Mer än så visste jag inte, säger Pierre Sjöström.

Affärsmännen kan inte berätta vilket företag de företräder. Eller ens vad de själva heter.

Det mesta är hemligt när IT-jätten Microsoft vill bygga ett datacenter i Staffanstorp. På bygglovsansökan står det bara "lager". Och företaget som lämnar in ansökan är registrerat på en lägenhetsadress i Malmö.

När invånarna i Staffanstorp till slut får veta att det är Microsoft som vill bygga ett datacenter presenteras det som en jättemöjlighet för kommunen. Det är den största företagsetableringen i kommunens historia, meddelar kommunalrådet Christian Sonesson (M).

– Initialt är det jubel och hurrarop och hyllningar, säger Sydsvenskans reporter Elinor Strand.

Men snart ska det visa sig att mystiska utsläpp rinner ut Sege å. Och därefter får grannarna brev om att giftiga avgaser kommer släppas ut över det intilliggande villaområdet.

– En av dem säger att när vindarna ligger på och dieselaggregaten börjar köra igång, det är då vi måste sätta på oss en gasmask, säger Sydsvenskans Jessica Ziegerer.

Annons

Annons

Till toppen av sidan