Annons

Annons

Annons

krönikaOnline

Andreas Ekström
Hållbarheten i nya lagringsmedier är skrämmande kort

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Nu ska ni få höra två av de finaste ord jag vet i ljuv förening:

Beständiga lagringsmedier.

Och är ni nu kvar i den här artikeln så här i tredje stycket så måste det väl vara för att ni också har funderat på era lagringsmediers beständighet? Annars börjar vi här direkt – för det behövs.

Efter oljemålningen, pappersboken och fotonegativen kom digitaliseringen. Underbart, tänkte varje visionär. Aldrig mer kommer saker och ting att gå förlorade i stölder, bränder eller oreda. Snart har varenda Super 8-film från campingsemestrar runt 1973 förvandlats till kompakta och universellt tillgängliga filer, säkert automatiskt sorterade, kanske till och med redigerade.

Men sanningen är ju den att formatförflyttningar visade sig förstöra minnen snabbare än de tidigare hade förtvinat i sina lådor. Hållbarheten i nya lagringsmedier har visat sig skrämmande kort. Kassettbandspelare och cd-spelare uppfattades aldrig som bristvaror, men hur många hem har längre någotdera? Och hur många format och filtyper ska en människa behöva kunna konvertera?

Annons

Annons

Jag känner egentligen ingen som kan.

Det blir med de digitala arkiven ungefär som med diabildskarusellerna: Oredan tilltar. Man glömmer. Man tar nya bilder. Man tänker sig att man på sin ålders höst ska sortera, men blir det verkligen så mycket höst när man blir gammal att man orkar stöka med det där?

Allra säkrast förvarar du dina filer i molntjänster, som Google Drive eller Dropbox. En server, med sina egna kopior, på flera fysiska platser.

Vad man ska göra åt det är svårt att svara på. Men att spara bilder och videoklipp på minst två ställen är en rimlig början, och av dessa två ställen bör ett vara hemma medan ett inte är det.

Problemet är att du sannolikt kommer att förlora förmågan att använda hemmaversionen, om en eller ett par uppgraderingar av dina maskiner. Så hur mycket jag än ogillar det, så är min slutsats den här:

Allra säkrast förvarar du dina filer i molntjänster, som Google Drive eller Dropbox. En server, med sina egna kopior, på flera fysiska platser.

De här tjänsterna kommer förstås inte alltid att stötta precis alla format, men tro mig:

De kommer att samarbeta längre än din gamla Firewire-hårddisk som du köpte 2011 och skulle spara de roligaste filmklippen med barnen på. Du behöver redan tre adaptrar för att komma in i den, om den alls fungerar.

***

Veckans wow-upplevelse: Varje gång min telefon läser av en QR-kod vid en inloggning får jag en ovanlig känsla – så sjukt snabb, smidig och bra den där tekniken är! Den funkar jämt, och det går så fort och lätt att man liksom blir imponerad varje gång. Det stämmer onekligen till eftertanke att denna känsla av maximal användarvänlighet är så ovanlig.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan