Annons

Annons

Annons

krönikaHandbollsligan

Niklas Wihlborg
Tönnesens tid över – nu väntar andra tider

Det är svårt att veta när det är dags att gå vidare.

Ett nytt tungt kvartsfinaluttåg är inte det som gör att HK Malmötränaren Stian Tönnesen och klubben går skilda vägar. Det handlar mer om vad som gäller framöver.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

HK Malmös tränare Stian Tönnesen är färdig i HK Malmö.

Bild: Mats Javerud/Bildbyrån

Annons

Det var tränaren som initierade sitt slut redan förra året när han gav beskedet att han inte kommer att fortsätta som lagets tränare efter sex år på posten.

Från sidan har jag fått känslan av att klubben tog avskedet med ro och såg det i stort sett som en skilsmässa i samförstånd. Likt ett gift par där tiden gjort att man inte längre är den man en gång var.

Annons

Efter först tre år som spelare och därefter sex år som tränare har Stian Tönnesen varit med om hela HK Malmös uppgång. Med sin flytt från Magdeburg i Bundesliga till HK Malmö så visade han vägen för klubbens stundande satsning.

Annons

2016 tog HK Malmö ett obekvämt beslut när man entledigade tränaren Ulf Sivertsson från sin roll trots att han gjort ett bra jobb i klubben och etablerat HK Malmö som ett slutspelslag.

Det man såg var att laget var på väg in i nästa fas. Där och då behövde man en annan tränare – en ny röst med en annan kompetens.

Valet föll på Stian Tönnesen. Det går inte att säga annat än att det var rätt val i rätt tid.

Utdelningen på sex säsonger: Tre andraplatser och en tredjeplats i ligan samt en SM-final.

Starka papper för en tränarnykomling.

Men efter SM-finalen 2018 har HK Malmö inte nått förbi kvartsfinalerna i slutspelet. En besvikelse för alla – spelare, tränare och klubbledning.

Omständigheterna bakom det är många och det finns rimliga förklaringar. Samtidigt är det resultaten som bedöms.

Stian Tönnesen har genomfört uppdraget som har var tillsatt att göra med god marginal.

I höst startar en ny fas i klubben. I teorin kan man säga att den vill bli mer som Ystads IF, som på onsdagen slog ut laget i slutspelet. Man vill bygga mer på unga talanger och krydda med enstaka större värvningar. En sådan förändring tar tid och Stian Tönnesen är nog inte redo att vänta in att det ska bära frukt.

Hans status på tränarmarknaden är högre om han kliver av nu än om han stannar ett par säsonger med en rad förväntade mittenplaceringar som följd.

Björn Sätherström ska istället ta laget in i nästa fas.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan