Annons

Annons

Annons

Annons

Upploppen i Sverige

Podd: Varför har man rätt att bränna koranen?

Den danska högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningar har lett till upplopp i flera svenska städer. Varför får han fortsätta?
– Att människor blir kränkta är inte en gräns för yttrandefriheten, säger Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan.

Inbäddat innehåll

"Du lyssnar på Sydsvenskan" är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

På skärtorsdagen brände Rasmus Paludan koraner först i Malmö och sedan Jönköping. Där ledde det inte till några större ordningsstörningar.

Annons

Men när Paludan var på väg mot sin nästa aktion i stadsdelen Skäggetorp i Linköping utbröt kravaller. Flera bilar och en byggnad stacks i brand. Tre poliser och två civilpersoner fick föras till sjukhus med lindriga skador.

Därefter har våldsamma upplopp brutit i Norrköping, Stocholm, Örebro, Landskrona och Malmö. 40 personer har skadats, 26 av dem poliser.

Kommunledningen i Norrköping och Linköping ber nu polisen att inte ge Rasmus Paludan fler tillstånd för sina manifestationer. Risken för nya upplopp är för stor, menar de.

– Företrädare för polisen har varit ute i media och sagt att det i praktiken är omöjligt att neka tillstånd. Men det är det inte, man kan neka tillstånd, säger Sydsvenskans Olle Lönnaeus.

Rasmus Paludan har sagt att han kommer be om tillstånd att bränna koranen i flera svenska städer i nästa vecka. Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan tycker att han ska få tillstånd, trots påskhelgens oroligheter.

– Det han gör är vidrigt. Likafullt har han rätt att göra det, säger hon.

Var går gränsen för yttrandefriheten? Lyssna på det senaste avsnittet av "Du lyssnar på Sydsvenskan"!

Annons

Annons

Till toppen av sidan