Annons

Annons

Annons

Skåne

Rockström drog fullt hus i Orkanen

Inför en fullsatt aula på Malmö Universitet berättade Johan Rockström om vad vår planet egentligen tål när det gäller mänsklig påverkan. Bilden är dyster. Men den bokaktuella miljöprofessorn gav Malmöpubliken visst hopp om att vi ska kunna rädda våra barns framtid.

Text

Johan Rockström på scenen.

Bild: Camilla Sylvan

Annons

Sverige går mot val och klimatet är i akut kris. Enligt miljöprofessor Johan Rockström har fyra av de nio planetära gränser som jorden måste befinna sig inom för att förbli stabil passerats.

– Knuffar man systemet för hårt får man irreversibla förändringar, sade Rockström.

– Vi kan inte hålla på att förhandla med planeten längre.

Svenska Johan Rockström flänger världen runt i egenskap av en av våra mest framstående klimatexperter. Just nu är han aktuell med sin bok “Jorden: vår planets historia och framtid”, som ligger till grund för Netflix-dokumentären ”Breaking boundaries: The science of our planet”.

Annons

Annons

På onsdagen gjorde han en blixtvisit i Malmö som huvudtalare för en klimatkväll arrangerad av Malmö Universitet, Media Evolution och Sydsvenskan. Han redogjorde för dagens vetenskapsläge jämfört med vad klimatforskningen sa för tjugo år sedan, genom att visa opublicerade grafer och purfärska forskningsresultat.

– Ju mer vi lär oss ju mer sårbar förstår vi att planeten är, sade han och avrundade med att vi har lösningarna för att vända utvecklingen och att de kommande tio åren är helt avgörande.

Efter framträdandet deltog Rockström i ett samtal under ledning av Sydsvenskans klimat- och miljöreporter Elin Fjellman om klimatpolitiken och det förestående valet. Deltog i panelen gjorde också Åsa Knaggård, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet som forskat kring klimat- och miljöpolitik, samt Per-Anders Hillgren, docent i design och social innovation vid Malmö universitet.

Läs Elin Fjellmans intervju med Johan Rockström: Rockströms thriller om planetens kris har ett lyckligt slut

Bild: Camilla Sylvan

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan