Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Varför vill Socialdemokraterna hindra personalens initiativ?”

Vårdköerna beror inte på sparbeting. Köerna blir inte heller längre. För varje månad opereras allt fler, skriver företrädare för alliansen i Region Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nu när pandemin släppt och sjukvården har mer pengar för att anställa och hålla många fler vårdavdelningar igång blir det allt lättare att få tillgång till den vård Region Skåne erbjuder, skriver artikelförfattarna. Foto: Ingvar Kamhed

Annons

Henrik Fritzon, Socialdemokraternas regionråd, anser att sjukvården i Skåne är inne en nedåtgående spiral och hävdar att vårdköerna beror på ”sparbeting” (Aktuella frågor 6/4).

Det är sant att vårdköerna i Skåne är långa, men resonemanget om att de beror på sparbeting stämmer inte. Köerna blir inte heller allt längre. Det visar tjänstemännens redovisningar.

Alliansen har avsatt ytterligare 7,8 miljarder kronor till sjukvården i Skåne jämfört med 2018 när Socialdemokraterna styrde regionen. Några sparbeting är det alltså inte tal om.

I fjol satsade alliansen två miljarder kronor på att korta vårdköerna. Eftersom ekonomin är välskött kunde vi nyligen avsätta ytterligare 600 miljoner till sjukhusen.

Annons

Annons

De förändringar alliansen drog igång 2019 ger resultat. För varje månad opereras allt fler. På kort tid har Region Skånes vårdpersonal sett till att två av tre patienter får vård inom den nationella vårdgarantin istället för som under pandemin då drygt en av tre fick vård inom garantin. Region Skåne är alltså inne i en uppåtgående spiral.

Köerna till operation eller till att bli undersökt av en specialistläkare ser ungefär likadana ut i många regioner, enligt SKR, Sveriges kommuner och regioner.

På många områden lyckas Region Skåne väl, till exempel tillgänglighet till vårdcentraler, första bedömningar och första läkarbesök i psykiatrin där Skåne ligger bäst till i hela landet just nu.

Att andelen som fick sin vård inom 90 dagar under pandemins mest intensiva faser 2020, och i följderna av extrema sjukskrivningstal 2021 gick ner till runt 40 procent, har skapat ett stort behov som påverkar hela vården. De 40 procenten ska jämföras med när alliansen styrde Region Skåne 2010-2014 då andelen som fick vård i tid var över 90 procent och bäst i Sverige.

Även om Region Skåne behöver operera ikapp kan inte personalen jobba i ett ohållbart tempo. Att få bort vårdköerna handlar inte bara om pengar, utan också om att kunna rekrytera och behålla rätt specialister, att skapa en attraktiv arbetsplats och kunna arbeta på ett sätt som metodiskt och successivt gör skillnad och behandlar fler.

Vi gör allt för att ta in extra resurser som kan lösa upp både tillfälliga och långvariga vårdköer.

Annons

Alla som jobbar inom sjukvården i Skåne har på ett föredömligt sätt under pandemin skyddat akuta operationer och cancervården, gjort så att sådan verksamhet har kunnat fungera. Men det har påverkat övrig vård. För vissa allvarliga diagnoser är väntetiderna långt ifrån de nationella och regionala mål som finns. Men de flesta får vänta i dagar eller veckor – inte månader.

Annons

De många och långa vårdköerna drabbar dem som har svåra men inte livshotande behov av till exempel ledprotes eller kirurgi för sådant som påverkar livskvaliteten men inte möjligheten att överleva.

Socialdemokraterna påpekar gärna att det byggt upp Sveriges sjukvård. Men Sverige är också ett av få välfärdsländer som dras med långa vårdköer, enligt internationella jämförelser. Att få bort vårdköerna är mödosamt och inte något som är gjort under en mandatperiod. Det kräver en regering som inte detaljstyr och skapar bromsar. Det kräver att de politiker som styr Sverige och Region Skåne litar på personalen och låter många verksamheter blomma och ta plats. Socialdemokraterna väljer en annan väg. Till exempel hindrar de en personaldriven enhet på Ängelholms sjukhus som jobbar med ett av de områden där det finns köer, demensvård.

Varför vill Socialdemokraterna hindra personalens initiativ? Är det för att de tycker att de då mister möjligheten till full kontroll?

Socialdemokraterna går emot alla upphandlingar där kliniker vill kunna operera mer. Det skapar vårdköer och gör att Region Skåne inte kan använda alla resurser som står till buds för att operera fler.

Annons

Nu när pandemin släppt och sjukvården har mer pengar för att anställa och hålla många fler vårdavdelningar igång blir det allt lättare att få tillgång till den vård Region Skåne erbjuder.

Inom Region Skåne prioriterar alliansen att rekrytera och utbilda på nytänkande sätt. Dessutom har vi redan i år betat av en pensionsskuld som annars under tre år framöver hade dragit ner boksluten och skapat risk för besparingar och skattehöjningar nästa mandatperiod. Det är att ta ansvar för en fungerande vård och en ljusare framtid.

SKRIBENTERNA

Carl Johan Sonesson (M), ordförande för Skånes regionstyrelse

Gilbert Tribo (L), regionråd i Skåne och gruppledare

Annette Linander (C), regionråd i Skåne och gruppledare

Per Einarsson (KD), regionråd i Skåne och gruppledare

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy