Mirza Baig drar ut lådorna under sin diskho. På väggen bakom vaskens rör breder mögelangreppet ut sig.
I februari 2021 flyttade han in på bottenvåningen. Lägenheten, från början planerad som en affärslokal, saknar öppningsbara fönster.
Det visade sig vara det lilla problemet.
Efter bara ett par månader upptäckte han vattenläckan under diskbänken.
Han skickade mejl till byggherren, Kronetorp Park, men fick ingen hjälp. Först sedan han skickat en skrivelse till kommunen hände det saker.

Vattenläckan är lagad, men mögelskadan syns fortfarande under Mirza Baigs diskbänk.
Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån
Då hade det läckande vattnet skapat omfattande skador och mögelangrepp.
Annons
Mirza Baig berättar hur han i över en månads tid levde med upprivet golv och surrande byggfläktar.
Annons
Han är miljöjurist, bördig från Pakistan. Efter många år som föreläsare vid Linnéuniversitetet i Växjö flyttade han till nybygget i Arlöv. Allt för att komma lite närmare sin son. Nu är han en av de boende som har engagerat sig i gåtan om vad det är som gått fel i de nybyggda husen.
– Byggnaden är inte färdigbyggd. Det är orsaken till många av problemen vi ser idag. Det saknas små detaljer som behövs för att skydda byggnaden från skador, säger Mirza Baig.
Här, mitt emellan Arlöv och Åkarp, byggs Burlövs kommuns nya stolthet – stadsdelen Kronetorpsstaden. Flera kvarter har fyllts med invånare. Först ut, under 2018, var två bostadsrättsföreningar. Resten av etapp ett blev hyreshus. Kvarter efter kvarter har rests. Idag bor det nyblivna Kronetorpsbor i cirka 300 lägenheter.

Stadsdelens första kvarter. Kronetorps herrgård, där bolaget har sitt huvudkontor, syns nere till höger.
Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Här ligger Krontetorpsstaden.
Bild: Johannes Sundblad
På åkrarna runt omkring längtar jorden efter vårsådd. I den gamla herrgården, där Skånemejerier en gång i tiden bildades, har exploatören Kronetorp Park sitt huvudkontor.
Här doftar det framåtanda.
Alldeles utanför kontoret växer nya huskroppar upp. Stommarna är resta till Herrgårdshusen, 23 bostadsrätter i radhusform som ska stå klara till hösten. Efter det är etapp ett klar.
När allt är färdigbyggt om ungefär tio år har stadsdelen fått 10 000 invånare, en handfull förskolor, idrottsplatser och ett par-tre nya grundskolor.
Fler aktörer kommer att bygga här men Kronetorp Park, som köpt mycket mark av områdets lantbrukare, blir en av de största.
Annons

Av det 100 hektar stora område som ska bli till Kronetorpsstaden äger koncernen Kronetorp Park en tredjedel av marken, enligt uppgift från Burlövs kommun.
Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån
Annons

Kronetorp Parks utbyggnad fortsätter. Närmast väntar inflyttning i Herrgårdshusen.
Bild: Jonas Nyrén
Vi visas runt av två män som blivit något av områdets hobbyvaktmästare. Timur Sakka, musiker och dj, och Emanuel Larsson, forskare i Lund, lägger mycket av sin fritid på att hjälpa grannar och söka efter vad som gått fel i de nybyggda husen.
De leder en rundvandring i en fastighet de anser har lämnats ofärdig.
– Jodå, jag får in hela min hand här, säger Emanuel Larsson medan han känner sig fram under en av entréernas ytterdörrar.

Ytterdörrarna har länge haft en glipa längst ned.
Bild: Jonas Nyrén

Frigoliten tittar fram i Kronetorpsstadens fasadhörn.
Bild: Jonas Nyrén
Många av ytterdörrarna har en glipa undertill. Den vägen har områdets råttor kunnat ta sig in i husen. Enligt de boende har sopkärlen varit alldeles för få och ofta blivit överfulla.
– Råttorna drar ut blöjor, allt de kan gnaga på, och sedan sprids det över åkrarna, säger Timur Sakka.
På båda garageplanen saknas innertak. Ovanför oss finns bara frilagd isolering. Det luktar oförklarligt skarpt i flera utrymmen.
Husens oförmåga att stå emot vatten är det som de två männen oftast pekar på.
Vid varje regn översvämmas delar av garaget. I trapphuset flagnar färgen på flera ställen. Timur Sakka visar en film i mobilen - där färgen på innerväggen bubblar sig av det regnvatten som tränger in.
Annons

Färgen flagnar på flera håll i trapphuset. De boende har kunnat se hur vattnet runnit nedför innerväggarna i samband med regn.
Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån
Det saknas hängrännor eller något annat som tar hand om vattnet på de loftgångar som omger varje våningsplan. Istället rinner regnvattnet in mot lägenheterna.
Annons
De boende själva känner till 15 lägenheter i kvarteret som haft problem orsakade av fukt eller vattenläckor.
Anneli Torp hör till de nybyggare i Arlöv som inte orkade bo kvar. Hon och hennes man har flyttat till Helsingborg. Lägenheten som såg så lovande ut på nätet, när de skulle flytta till Sverige efter många år i Nederländerna, bjöd på en obehaglig överraskning. Ett par dagar före inflyttningen i mars förra året ringde en representant från Kronetorp Park.
– ”Det har varit översvämning i er lägenhet så ni kan inte flytta in”, berättade de. Det hade stått avloppsvatten, trettio centimeter över hela lägenheten, säger Anneli Torp.
I sex veckor bodde de i en ersättningslägenhet.
När de väl fick flytta in försämrades Anneli Torps hälsoläge nästan omedelbart. Hon har sedan tidigare problem med astma och bronkit.
– Redan efter par nätter började jag hosta hysteriskt. Jag var tvungen att sova med fönstret vidöppet, annars hostade jag hela nätterna.

De boendes egna bilder av fuktskador i garage, lägenhet och trapphus.
Bild: Privat
Hon hänvisades runt. Från Hyresgästföreningen, till miljöförvaltningen och vidare till sin vårdcentral. När Kronetorp Park inte gick med på en hyresreduktion började hon betala in sin hyra till länsstyrelsen. Och till slut ledde förhandlingen till att paret fick hyran reducerad till hälften under två av månaderna.
Annons
Även om det inte gått att bekräfta att hennes problem med andningen hade med översvämningen att göra är Anneli Torp säker på att det hon reagerat på var rester av avloppsvattnet som stått i rummen.
– Det är inte klokt. Man kan inte hyra ut lägenheter där det är den typen av problem. Det går helt samvetslöst till. När man hör av sig så vrider de till det så att man tror att man inbillar sig.
Hemma hos Emanuel Larsson och hans fru Tea Larsson står kyl och frys utdragna. Bakom har trägolvet färgats mörkt av fukt. Även framme vid terassdörren har de haft omfattande läckage.
Annons
Till slut har det blivit för mycket. Flyttkartongerna står uppradade längs en vägg. När den här texten publiceras har den här tvåbarnsfamiljen hunnit flytta till en bostadsrätt i Lund.

Under golvet i Emanuel Larssons lägenhet når tätskiktet inte ända ut. Det kan ha gjort att fukten nått trägolvet.
Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån
De boende har flera gånger anmält till kommunen om problem med dålig inomhusmiljö och säkerhetsrisker för barn på gårdarna.
Men hyresgästerna är inte imponerade av responsen.
– Kronetorp Park, kommunen – alla skyller på alla. ”Det där är utanför vårt ansvar” är ofta svaret man får, säger Emanuel Larsson.
Försöken att utkräva ansvar har inte förenklats av att Kronetorp Park har hunnit sälja samtliga hyresfastigheter de hittills byggt på området. Huset som Emanuel Larsson och Timur Sakka bor i såldes i slutet av 2020 till norska bolaget Lille Oslo Eiendom för 285 miljoner kronor. Även övriga hyresfastigheter på området såldes, i april 2020, till tyska pensionsfonden Axa.
Efter det går de boendes klagomål till de nya förvaltningsbolagen, som skickar dem vidare till Kronetorp Park som garantiärenden.

Hemma hos Timur Sakka, här med sonen Leon, och Emma Pölder så skiljer bara millimetrar mellan köksskåpen och taket. Av en person som var på plats när lägenheten byggdes har de fått höra att innertaket har sänkts för att dölja vattenskador.
Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån
Annons
Kronetorp Parks koncernchef Daniel Lindbeck och vice vd Mathias Persson tar emot på herrgårdskontorets glasveranda. För dem är Kronetorpsstadens första kvarter början på något stort. Och de blickar helst framåt. Båda fick sina uppdrag under fjolåret, sedan den tidigare ledningen för bolaget pensionerats.
– Vi vill det bästa för verksamheten och dem som bor här. Vi jobbar nära kommunen för att skapa en helt ny stadsdel. Och vi tror på det vi säger, att det ska bli Europas mest hållbara stadsdel, säger Daniel Lindbeck.

Daniel Lindbeck, numera koncernchef på Kronetorp Park, på en bild från 2019.
Bild: Elinor Strand
Annons
Enligt ledningen beror mycket av uppståndelsen på att enskilda hyresgäster satt i system att klaga på stort och smått – hos företaget och hos kommunen.
Alla husen fått godkänt slutbesked från kommunen och en godkänd slutbesiktning, uppger bolagsledningen. Fel som dyker upp efter det hanteras genom att man reder ut vilken av de inblandade entreprenörerna som ska ta ansvar för klagomålet.
– Vi tar handgripligen tag i varenda felanmälan som kommer in, vilken fastighet det än gäller. Det är så vi jobbar, säger Daniel Lindbeck.
Han känner inte igen bilden av ett kvarter med stora fuktproblem.
– Vi har inte fått till oss några krav på ersättningar, varken för vattenskador eller annat. Om det verkligen är stora problem i en fastighet får vi reda på det i och med att vi får krav på oss, och vi har inte fått det.

Kronetorps Allé, stadsdelens första gata.
Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån
Bjørn Matre är styrelseordförande för Lille Oslo Eiendom, bolaget som köpt ett av kvarteren.
Annons
”Vi är medvetna om utmaningarna som finns i vår nyligen förvärvade fastighet, och har starkt fokus på att lösa dessa så snart som möjligt”, skriver han i ett mejl.
En av de tidiga åtgärder de norska ägarna genomförde var att byta förvaltare – från Kronetorp Park till Förvaltnings AB Malmöborg.
Hyresgästernas första erfarenheter av den nya förvaltaren är positiva, de berättar om snabba insatser och allmän uppryckning när det gäller städning och att färdigställa saker i trapphus och på gården.
Malmöborgs vd Johan Rosén berättar att ägaren hyrt in en byggnadskonsult som ska gå igenom samtliga 115 lägenheter för att få en bild av omfattningen av skadorna.
Enligt honom försvårade pandemin de nya ägarnas undersökning av fastigheten – de kunde inte besöka Sverige tillräckligt ofta.
– De har under resan blivit mer och mer informerade om att det finns brister. Vi förstår att det skapar oro bland de boende, säger Johan Rosén om problemen.
Ett område där säljaren redan fått åta sig att ta hand om garantifel är läckagen vid de lågt sittande fönstren mot terasser och balkonger.
Annons
– Fönsterblecken har fel lutning, vattnet letar sig mot istället för ut från fönstren. Det borde inte vara så i nyproduktion, säger Johan Rosén.
Han blir förvånad över att Kronetorp Park uppger att de inte fått in uppgifter om fuktskador.
– De håller ju på i husen med plåtarbeten och allt möjligt. Det kan jag inte begripa hur de kan påstå det.

Timur Sakka vid en av lägenheterna som haft problem med läckage. Under dagen för vårt besök hade de gamla plåtarna längs flera av fönstrens nederkanter tagits bort.
Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån
Maria Alm har nyss kommit hem från jobbet som präst i Burlövs församling. Hon tar emot Sydsvenskan och en leverans matkassar ungefär samtidigt. Här i kvarteret har hon ett annat uppdrag, som ordförande för bostadsrättsföreningen Allén 2 – 28 lägenheter i två av de huskroppar som var bland de första att resa sig på området.
Annons
Men vägen från inflyttningen sommaren 2018 fram till idag har varit tuff.
I föreningen har värmesystemet orsakat störst bekymmer. I husen finns inga element utan enbart golvvärme. Maria Alm ber oss jämföra temperaturen vid golv respektive tak. Det märks att värmen kommer från taket.
– Värmeslingorna ligger tjugo centimeter ner i betongen. I lägenheten ovanför ligger slingorna närmare mitt tak än deras golv. Värmen kommer uppifrån.

Maria Alm, här på jobbet i Burlövs församling, leder en bostadsrättsförening som tagit in jurist i sin kommunikation med Kronetorp Park.
Bild: Jonas Nyrén
De boendes uppgift om felplacerade värmeslingor får stöd i den garantibesiktning som bolaget Hifab genomförde i mars 2020, två år efter att husen stod klara.
Hifab vill inte kommentera någon av de slutbesiktningar eller garantikontroller man genomfört på området, men i det här fallet har Sydsvenskan tagit del av protokollet.
Där konstateras dels att en rad punkter från tidigare besiktningar inte är lösta, men även att: ”golvvärmeslingorna för respektive lägenhet ligger så pass långt ner i respektive bjälklag att slingorna påverkar underliggande lägenhet i större utsträckning än den lägenhet som rumsregulatorn sitter i.”
Annons
Enligt besiktningsmannen förvärras det av att det saknas isolering i bjälklaget. För lägenheterna högst upp betraktas felet som allvarligt.

På drönarbilden syns det aktuella hyreskvarteret till höger. Uppe och nere till vänster syns de två bostadsrättshusen.
Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån
På översta våningsplanen, där det varit kallast, har samtliga fyra lägenheter dessutom drabbats av läckage från balkongerna.
Responsen från Kronetorp Park har varit sval, anser ordförande Maria Alm.
Annons
– När de väl hade byggt färdigt husen och lämnat över dem till föreningarna, då var de inte intresserade längre, säger hon.
Under 2020 kopplade föreningen in en jurist för att få stöd i kontakterna med Kronetorp Park. Efter det har flera vattenskador vid terrasserna åtgärdats.
– Vi förstod att de inte skulle lyssna på oss om vi inte satte muskler bakom.
Ledningen för Kronetorp Park är stolt över att husen, enligt dem, har ett mycket energieffektivt värmesystem. Grundvatten från Alnarpsströmmen under marken värms upp med solcellsanläggningar på taken och skickas in i husens golvslingor.
Daniel Lindbeck medger att det har funnits problem med uppvärmningen, men att de är åtgärdade.
– Vi har förändrat vårt värmesystem väldigt mycket, tillfört kapacitet framför allt. Den senaste vintersäsongen har vi inte hört något om det.
När han får frågor om de felplacerade slingorna menar han att det är på en detaljnivå där han inte har exakt kunskap.
– Jag är inte så tekniskt bevandrad att jag kan diskutera om det är så eller inte. Det viktiga är väl om de har varmt i sin lägenhet eller inte, säger Daniel Lindbeck.
Hemma hos Mirza Baig vet han inte vad som ska ske med mögelangreppet under vasken.
Hans hem är en av de lägenheter som Burlövs kommun har undersökt. Efter flera larm om fuktskador och hälsoproblem i dess spår kom inspektörer från miljökontoret och byggnadsavdelningen ut till hyreshusen i september förra året.

”Det var ett vanligt litet läckage, de hade kunnat ta hand om det på fem minuter. Det är deras extremt dåliga administration och förvaltning som ledde till det här”, säger Mirza Baig om hur Kronetorp Park hanterade läckan.
Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån
Annons
Vid besöket hittades ”synliga fuktskador och eller mikrobiell tillväxt” här och i fyra andra lägenheter, men även i trapphus och i källaren.
När Kronetorp Park skickat tillbaka sin beskrivning av hur skadorna tagits om hand så rapporteras den här lägenheten vara ”Avslutad och åtgärdad”.
Annons
Men för Mirza Baig är problemen inte över.
– De har bara stoppat vattnet, men möglet är kvar.
Vattenskadan och efterföljande byggkaos i hemmet har varit en svår tid för en man som genomgått fem by pass-operationer.
– Den sista operationen jag fick, den orsakades av allt det här, det är jag säker på.