Annons

Annons

Annons

Annons

Upploppen i Sverige

Podd: Var upploppen organiserade?

Polisen säger att upploppsmakarna var våldsammare och mer organiserade än tidigare. Samtidigt stöttade stora utländska konton kravallerna. Var påskhelgens upplopp verkligen spontana?

Inbäddat innehåll

"Du lyssnar på Sydsvenskan" är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

I slutet av december 2021 pekade Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) ut den egyptiska influeraren Mostafa Al-Sharqawis Youtube-konto "Islamiska angelägenheter". Det var här den omtalade kampanjen mot Sverige och den svenska socialtjänsten fick internationell spridning.

Annons

Efter påskhelgens våldsamma upplopp i Malmö, Landskrona och flera andra svenska städer uttalade Al-Sharqawi sitt stöd för upploppsmakarna.

– Han säger att de ungdomar som startade kravallerna är hjältar, säger Sydsvenskans reporter Inas Hamdan.

Flera poliser har sagt att de under påskhelgen mötte ett mer målmedvetet och organiserat våld än under tidigare upplopp. På en presskonferens lyfte dessutom Polisens kommenderingschef Jonas Hysing att utländska konton på sociala medier har uppviglat till våld mot svenska poliser.

Men hur stor effekt det har haft är svårt att säga.

– Jag vet inte hur mycket svenska tonåringar lyssnar på en egyptisk influencer. Det här växer inifrån, säger Sydsvenskans Kenan Habul.

De våldsamma upploppen filmades och spreds på sociala medier-plattformen Tiktok, där vissa inlägg nådde flera hundratusen människor. Det bidrog till att våldsamheterna snabbt spreds mellan olika städer, menar Inas Hamdan.

– Det blev nästan som en tävling. Vi har förstört mer, vi gjorde mer kaos, vi skadade fler poliser, vi brände fler bilar, säger hon.

Annons

Annons

Till toppen av sidan