Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sprickorna i nya fasaden

Trots larmen från de boende – Kronetorp Park bygger snart 650 lägenheter till

Sydsvenskans granskning har visat på omfattande byggfel i Burlövs nya stadsdel. Men Kronetorp Park äger marken och tänker bygga vidare. I nästa etapp planerar bolaget för 650 lägenheter till.

– Om vi inte får en positiv början på hela utbyggnaden, så äventyrar vi hela Kronetorpsprojektet, säger Burlövs kommunalråd Amelie Gustafsson (M).

Stadsarkitekt Joel Tufvesson och tillväxtchef Elin Tängermyr studerar flygbilden över en kommun där det råder byggfeber.

Bild: Jonas Nyrén

Annons

Två nyckelpersoner för Burlövs utbyggnad stannar till vid flygfotot i kommunhusets korridor. Joel Tufvesson är stadsarkitekt här sedan två år tillbaka. Innan dess stod kommunen länge utan en sådan.

Det byggdes så lite att rollen inte behövdes.

Vid hans sida står Elin Tängermyr, tillväxtchef sedan ett och ett halvt år, även det en helt ny roll i kommunen.

De pekar och funderar. Vad har egentligen byggts sedan miljonprogrammets Svenshög och Elisetorp på 1960- och 1970-talet? Åkarp har fått ett nytt villaområde. Och borta vid Västkustvägen byggdes några punkthus på 1990-talet, de där man faktiskt ser ut över Sundet från översta våningarna.

Annars har det stått stilla på byggfronten.

Nu är deras kommun redo att ta nästa stora kliv.

Annons

Kring nya stationsområdet har Burlöv Centers nya ägare Trianon och Wallfast byggrätter för flera hundra lägenheter.

Annons

En bit bort, på åkrarna som ramas in av stambanan och motorvägarna ska 100 hektar mark förvandlas till stadsdelen Kronetorpsstaden, med utrymme för 5000 nya bostäder och 10 000 nya Burlövsbor.

Och ovanpå det kommer Sockerbruksområdet, där bostäderna ska ta över när sockerproduktionen lämnar kommunen efter 150 år.

Arlöv och Åkarp kommer att växa samman.

Inbäddat innehåll

Drönarbild över de första kvarteren i Kronetorpsstaden.

Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Elin Tängermyr anser sig ha ett kommunalt drömjobb.

– Även om det är otroligt mycket så är det faktiskt här och nu som vi skapar en helt ny stad, säger hon.

Sydsvenskans granskning av Kronetorpsstaden har visat på omfattande byggfel i de nya husen. De boende har larmat om fuktskador i sina bostäder, om uppvärmning som inte fungerar.

Burlövs bygg- och miljöchef Martina Zelenkova Olsson vill inte ställa upp på en intervju om problemen i Kronetorpsstaden.

”Vi har tagit hyresgästernas anmälan på allvar för att tillse att fastighetsägaren agerar och uppfyller krav enligt gällande lagstiftning i de frågor som miljö- och byggnämnden har tillsynsansvar för”, skriver hon i ett mejl.

Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Annons

Annons

Kronetorp Park står redo att fortsätta bygga. Koncernen har köpt loss cirka 30 hektar mark av en lantbrukare och planerar närmast för sin andra stora etapp (se grafik) med 650 lägenheter till.

I maj och juni ska Burlövs politiker besluta om detaljplanen för det området.

När kommunen inte äger marken kommer möjligheterna att ställa särskilda krav om byggkvalitet att vara begränsade, förklarar stadsarkitekt Joel Tufvesson.

– Eftersom vi inte äger marken finns det begränsningar för vad vi kan kräva. Man får komma överens, så att vi har samma bild av vad platsen kan bli och utvecklas till.

När exploatören äger marken kan Burlöv inte ställa specifika krav på byggkvalitet, annat än att Boverkets byggregler ska gälla.

I exploateringsavtalet har överenskommelser gjorts om vad Kronetorp Park ska anlägga för grönytor, vad det ska kosta och vilken mark som sedan ska lämnas över till kommunen.

Det tidigare kommunalrådet Katja Larsson (S).

Bild: Albin Arrling

Socialdemokraternas Katja Larsson var kommunalrådet som i augusti 2015 skrev under det första exploateringsavtalet med Kronetorp Park. Hon sitter fortfarande i kommunstyrelsen, och på senare tid har hon fått flera rapporter om problem på området.

– De som har byggt ska åtgärda det, det är jättetråkigt. Det området skulle vara ett flaggskepp för kommunen, det var planerat så i alla fall.

Annons

”Det gäller att säkerställa att ambitioner blir handling, att man inte bara har nya och höga ambitioner för nästa område utan att man säkerställer att de som bor på etapp ett också blir nöjda”, säger Amelie Gustafsson (M) om Kronetorp Parks planer på en ny etapp.

Amelie Gustafsson (M) är också ny på jobbet i Burlöv, som ordförande i kommunstyrelsen sedan september 2021.

Annons

Hon och Kronetorp Parks vd Daniel Lindbeck har en tät dialog, beskriver hon.

– Om det inte blir bra på det området, om vi inte får en positiv början på hela utbyggnaden, så äventyrar vi hela Kronetorpsprojektet.

Den svajiga starten för Kronetorpsstaden har satt fart på diskussionen om vad Burlöv som kommun kan kräva. Många exploatörer kommer att bli inblandade i den stora utbyggnad som väntar.

– Så här kommer vi att ha det med alla som kommer framöver. Vad kan vi styra, vad bör vi tänka på? Det är en jättestor och viktig diskussion.

Katja Larsson är orolig över kommande etapper i stadsdelen som Kronetorp Park planerar, men litar på den dialog som nuvarande kommunalråd Amelie Gustafsson (M) för med bolaget.

– Byggherren kan inte sköta det på samma sätt som det har gjorts tidigare, då kommer det inte att fungera.

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy