Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Podd: Därför vinner Ukraina informationskriget

När president Zelenskyj talar i sin gröna t-shirt lyssnar publiken i väst. Videoklipp från den ukrainska militären blir virala världen över. Hur blev Ukraina så skickligt på att bedriva informationskrig?
– Zelenskyj spelar sitt livs roll – som president, säger Kalle Kniivilä.

Text: 

Inbäddat innehåll

"Du lyssnar på Sydsvenskan" är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Under krigets första dagar var det oklart vad som skulle hända med Volodymyr Zelenskyj. Ryska specialförband letade efter honom. USA och Storbritannien erbjöd honom hjälp att fly landet för att sätta upp en exilregering.

Annons

Zelenskyj ska ha svarat: "Jag behöver inte skjuts, jag behöver ammunition".

Han gav sig sedan ut på Kievs gator tillsammans med delar av sin regering och filmade sig själv med mobilen. "Presidenten är här", sa han och tittade in i kameran.

– Det var oerhört viktigt. Det var ett klipp som spreds direkt över hela världen, säger Sydsvenskans Rysslandsexpert Kalle Kniivilä.

Sedan den ryska invasionen har Ukraina visat sig vara skickligt på att bedriva informationskrig. Videoklipp från den ukrainska militären har blivit virala. President Zelenskyj har trollbundit västerländska politiker med sina tal. Ljudinspelningar på omringade ukrainska soldater som ryska krigsskepp fara åt helvete har spridits.

Hur fungerar den Ukrainska informationskrigföringen? Vad har den för syfte? Och kan man lita på den?

Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan!

Annons

Annons

Till toppen av sidan