Annons

Annons

Annons

kultur

Petter Larsson
Jobbskatteavdrag, familjevecka – eller lite etnisk fördrivning?

I valårets första valkompass ställs frågan om vi vill skicka ”hem” invandrare.

Text: 

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Den valkompassen torde inte Jimmie Åkesson vara helt missnöjd med. Foto: TT

Annons

Petter Larsson är journalist och skribent på kultursidan.

”Invandrare ska uppmuntras att flytta tillbaka till sina tidigare hemländer.”

Så lyder ett av 25 påståenden att tycka till om i den valkompass som publicerats i Expressen.

”Hemländer”. Smaka på det. I landet finns kring två miljoner utrikesfödda som nu förklaras oönskade. Omkring 880 000 av dem saknar svenskt medborgarskap och skulle i teorin kunna ”uppmuntras” att lämna landet. Även för många av dem är Sverige det enda hem de känner. Nästan var tionde är född i här.

Annons

Annons

Förr kallades det repatriering och under hela 90-talet drev SD att alla invandrare som anlänt efter 1970 skulle sparkas ut.

Så har en öppet främlingsfientlig och nyss högerextrem idé nu tagit plats i seriösa tidningar, som därmed intygar att detta är en legitim ståndpunkt, en fråga bland andra.

Införa ännu ett jobbskatteavdrag? En familjevecka? Eller känner du mer för lite etnisk fördrivning?

Det är inte det enda bottennappet. Medan alla andra frågor utgår ifrån förslag som faktiskt finns kommer plötsligt ett rent påstående utan förslag: ”Mångkulturen berikar Sverige.”

Ska vi rösta på det? Är du för eller emot?

Jag räknar till fem-sex höger-vänsterfrågor om fördelning, välfärd och skatter och två klimatfrågor.

Ja. Två. Mänsklighetens ödesfråga, någon?

Det är självklart inte enkelt att välja och konstruera frågor. En enorm förändring som att förstatliga sjukvården eller gå med i Nato ställs jämte gårdsförsäljning av vin. Ordvalen blir viktiga. Är det verkligen ”banta” public service vissa vill göra? Eller skära ner? Varför fråga om att sänka biståndet och inte om att höja det?

På så vis guidar inte den här typen av kompasser oss. De styr oss.

I det här fallet lotsas vi in i kulturkriget via gal-tan-skalan. Jag testar testet genom att en gång instämma helt i allt och en gång vara helt emot allt. I det första fallet toppar SD, KD och M, medan V, MP och C får lägst noteringar. I det andra fallet det omvända.

Annons

Annons

På en höger-vänsterskala skulle ju marknadsliberala C och socialliberala MP aldrig hamna till vänster om V och S. SD skulle svårligen placeras till höger om M.

Det antyder att det mest är en kulturkrigskompass – där vi nu nått den punkt där vi förväntas ta ställning till att ”bevara Sverige svenskt”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan