Ryssland ställer ultimatum om att förfoga över en egen intressesfär. I den intressesfären ingår Ukraina, men Ryssland vill också bestämma hur Sveriges och Finlands säkerhetspolitik ska se ut.
Enligt de ryska kraven är det Ryssland, och inte Sverige, som ska avgöra Sveriges säkerhetspolitiska framtid.
Världens ögon är just nu riktade mot Rysslands överfall på Ukraina, men oavsett krigets utgång kommer den värld som då uppenbarar sig inte att se ut som förut. Utan en fungerande europeisk säkerhetsordning kommer små länder utanför allianser att ha mycket svårt att hävda sig. Därför välkomnar vi att Mattias Olsson (S), regionråd i Skåne, förklarar att han anser att Sverige behöver gå med i Nato (Aktuella frågor 3/5).
Annons
Det är mycket bra att representanter för andra partier än Liberalerna inser vikten av ett svenskt medlemskap i Nato.
Annons
Liberalerna var det första riksdagspartiet som tog tydlig ställning för att gå med i Nato, något som skedde redan år 1999.
Det är beklämmande att det har tagit Socialdemokraterna ett fullskaligt krig i Sveriges närområde för att inse varför Sverige behöver gå med i Nato.
Rysk aggression är inte en ny företeelse, det har snarare varit återkommande, till exempel i form av den ryska interventionen i Georgien 2008 och annekteringen av Krim 2014.
Liberalerna har i flera år varnat för att Ryssland inte kommer att nöja sig med vad landet hittills uppnått och om det värsta händer och Sverige blir angripet utifrån, måste det stå klart att det går att räkna med militärt stöd från andra länder. Rysslands agerande är ett hot mot den liberala friheten och säkerhetsordningen i Europa.
Rysslands president Vladimir Putin kommer inte stanna vid Ukraina. Principen med självständiga stater fria att närma sig demokratiska samarbeten står på spel.
Alternativet till Nato är att bygga upp ett försvar som är så starkt att det ensamt kan avhålla från ett stormaktsanfall. För ett land av Sveriges storlek och glesa befolkning är det ett omöjligt åtagande. Klokare är då att göra som grannländerna. Danmark, Norge och Island är ursprungliga medlemmar av Nato, liksom flertalet av de länder Sverige samarbetar med i EU.
Sveriges försvar rustas upp, men det tar tid. Att trygga säkerheten i samverkan med andra länder bör vara ett självklart val för Socialdemokraterna. Nu är behovet akut att gå från ord till handling. Det är inte Putin som bestämmer vad Sverige ska göra. Frihet och demokrati försvaras bäst tillsammans med andra demokratier.
Annons
Annons
I både Finland och Sverige ökar det folkliga stödet markant för ett Natomedlemskap och mycket talar för att Finland inom kort lämnar in sin ansökan om ett medlemskap i Nato. Liberalernas inställning är att det brådskar för Sverige att göra samma sak. Parallellt behöver regeringen ta fram en färdplan för att göra vägen till fullvärdigt medlemskap så kort som möjligt.
Socialdemokraternas interna problem ska inte avgöra svensk säkerhetspolitik.
SKRIBENTERNA
Allan Widman, riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson för Liberalerna
Gilbert Tribo (L), regionråd och gruppledare i Skåne.
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.