Annons

Annons

Annons

kultur

Ida Ölmedal
Den nakna sanningen om de skånska biblioteken

Skåne har blivit sjutton folkbibliotek fattigare på ett drygt decennium. Ungefär vart tionde bibliotek har lagts ner.

Text: 

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Ida Ölmedal är kulturchef.

Andreas Paulssons eget porträtt i utställningen ”Alla är vi nakna”, här före vandaliseringen.

Bild: Daniel Rydén

Avdelning bibblor som berör: I veckan skar en besökare bort skrevet på en nakenbild på Malmö stadsbibliotek.

Det var fotografen Andreas Paulsson som blev avsnoppad på en affisch i den egna utställningen ”Alla är vi nakna”. Den upprörda pappan hade dessförinnan anmält verket för ”blottning”. Han ville inte att hans barn skulle behöva se sådant.

Huruvida barnet lät sig lugnas av bilden av en man med ett gapande hål under magen förtäljer inte historien.

Vandalism är förstås dumt. Kanske säger tilltaget ändå något om att folk tycks betrakta just biblioteket som ett av få offentliga rum där de har rätt till direkt, tydligen även handgripligt, inflytande. För vissa är det kanske också den enda plats där de kommer i kontakt med samtidskonst eller uppseendeväckande fotoutställningar.

Annons

Annons

Skånska kommuner har blivit ett och ett halvt dussin bibliotek fattigare sedan 2009, enligt Kungliga bibliotekets senaste statistik. Det är i runda slängar vart tionde bibliotek som lagts ner. Detta samtidigt som befolkningen har vuxit. I kommuner som Höör, Ängelholm och Örkelljunga har biblioteken blivit färre.

Värstingen i klassen är Simrishamn, som gått från sju kommunala bibliotek till ett enda. I ett reportage om ”biblioteksdöden” i tidningen Vi säger Björn Ranelid, författare och deltidsbo i Kivik, att han själv har nästan lika många böcker i sin privata ägo som Simrishamns kommun. Denna sistnämnda räkneövning har, ska sägas, inte kontrollerats av någon oberoende instans. Tillgången till bibliotek handlar hursomhelst om så mycket mer än antal böcker.

Läsandet dalar i nästan alla åldersgrupper. Enligt en undersökning från Statens medieråd i höstas läste mindre än var tionde 17- eller 18-åring dagligen.

Folkbiblioteken har också en nyckelroll i arbetet för en mer jämlik tillgång till kultur. Bilden är snarlik i alla de nordiska länderna, konstaterades i en rapport från Myndigheten för kulturanalys tidigare i våras. Där lyfter man fram den ojämna fördelningen av kultursatsningar mellan stad och land. Eftersom det är lagstadgat att alla kommuner ska ha ett bibliotek är det ofta de som blir samlingsplatser för utställningar, föreläsningar och konserter när andra scener stänger ner. Det är alltså biblioteken som håller igång det bredare lokala kulturlivet på mindre orter.

Annons

Annons

I veckan presenterade P1 Kultur en undersökning som visade att landsbygdsbor vill lägga mindre offentliga medel på kultur (medan stadsbor vill lägga mer). Det finns förstås många förklaringar till detta, men det är sannolikt att det till viss del handlar om en ond cirkel. Folk som bor på landsbygden kan med fog fråga sig vad fan de får för pengarna. De stora museerna, operorna och teatrarna ligger i de större städerna och behöver till stor del också göra det för att fungera. Mot detta är folkbiblioteken alltså en motkraft.

Och samtidigt har 435 bibliotek lagts ner i Sverige sedan 1998, enligt Vi. Kommunernas anslag har minskat, liksom bokbeståndet.

Det är den nakna sanningen och se, där har ni något att bli arga över.

VECKANS ...

Barnförbjudna.

I en rysk affischkampanj pekades Astrid Lindgren ut som nazist. Redaktionen har under veckan grävt vidare i frågan och funnit att Pippi Långstrumps hesst egentligen heter Lilla Goebbels. Vi kommer även att röra oss bortom Naztrid Lindgrens värld och granska andra barnboksklassiker såsom ”Flickan med svastikorna”.

Vatten under broarna.

I veckan kunde man börja se Netflixserien om seriebrottslingen Clark Olofsson. ”Det finns säkert tusen sätt att berätta den här historien på, men jag kände ganska tidigt att Clark är charmig och rolig och det är en tid som vi kan se tillbaka på som är så himla annorlunda mot vad vi vet idag. Och då blir det ganska kul med poliser med batonger och lite Kling och Klang”, sa regissören Jonas Åkerlund till Kulturnyheterna – i en ton som idag annars sällan används i samband med mordförsök, bankrån och gisslandrama.

Grabbflabb.

Förtalsrättegången mellan Johnny Depp och ex-frun Amber Heard fortsatte. ”Inget mindre än en feministisk mardröm”, skrev Rakel Chukri i en välläst text om hur Depp-fansen hejar på sin hjälte som anklagats för hustrumisshandel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan