Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Ta bort det kommunala vetot mot havsbaserad vindkraft.”

Klimatkrisen och det säkerhetspolitiska läget visar att Sverige inte har råd att vänta på att landets högerkonservativa block ska förstå allvaret och på kommunnivå sluta fatta skadliga, populistiska beslut, skriver företrädare för socialdemokratiska studentklubbar tillsammans med företrädare för SSU.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Havsbaserad vindkraft är en central del i det pussel som måste läggas för att Sverige ska få en helt förnybar energiförsörjning, skriver artikelförfattarna.

Bild: Henrik Rosenqvist

Annons

Sveriges totala elkonsumtion var förra året 140 TWh. Runt om i landet har företrädare för Moderaterna hittills sagt nej till vindkraftsetableringar som om de byggts hade genererat 70 TWh grön el, sådan som producerats av vindkraftverk.

Högerstyrda kommuner har alltså tillsammans sagt nej till utbyggnad av grön el som motsvarar hälften av den el svenska hushåll och företag använder. Det kan bara ses som populism och är ett politiskt ställningstagande som inte är grundat i rationella avvägningar byggda på fakta, utan bara på möjligheten att få röster från människor som inte vill se vindkraftverk i sin närhet. Det skadar såväl den gröna omställning som nu behövs som Sveriges möjlighet att ta självständiga säkerhetspolitiska beslut.

Annons

Kriget i Ukraina har gjort det smärtsamt tydligt att Europas beroende av fossila bränslen som kol, olja och naturgas, inte bara utgör ett existentiellt hot när det gäller miljön, utan också säkerhetspolitiskt.

Annons

Beroendet av rysk gas medför att många länder fortfarande indirekt finansierar den ryska krigsmaskin som begår fruktansvärda övergrepp i Ukraina. En utbredd, förnybar elproduktion är det bästa och snabbaste sättet att bryta det beroendet. Länder med goda möjligheter till egen produktion av förnybar el som Sverige måste gå före i den utvecklingen.

Men det är uppenbart att Sveriges konservativa block, – Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – inte vill leda en grön omställning mot en oberoende energiförsörjning.

Bara i Skåne har det senaste året de högerstyrda kommunerna Trelleborg och Kävlinge sagt nej till nya, stora, havsbaserade vindkraftsetableringar. Det har skett trots stigande energipriser och sydsvenska företags rop efter mer elproduktion för att kunna växa.

Sverige står inför stora utmaningar när det gäller landets energiförsörjning. Behovet av att snabbt minska det svenska fossilberoendet gör att det behövs mycket mer produktion av förnybar el och smartare distribution av den. Samtidigt som det är viktigt att regeringen och riksdagen verkar för ett minskat energianvändande, till exempel genom det stöd till energieffektiviseringar av flerbostadshus som infördes under 2021, går det inte att förbise förnybar elproduktions roll i den gröna omställning som krävs.

Havsbaserad vindkraft är en central del i det pussel som måste läggas för att Sverige ska få en helt förnybar energiförsörjning. Därför vill vi att Sverige tar bort det kommunala veto som idag finns mot att bygga havsbaserad vindkraft och utökar stödet till kommuner som bygger förnybar elproduktion.

Annons

Annons

I den debatt som pågår om etableringar av vindkraftverk hörs ibland att de skulle förfula stränderna, slå hårt mot turismen och förstöra havsutsikten för dem som bor i närheten. Men när det kommer till havsbaserad vindkraft är de argumenten irrelevanta. I sådana fall handlar det om vindkraftverk placerade långt ut till havs, i många fall inte ens synliga från kusten. Det enda som hotas av en sådan utbyggnad är de stigande elpriserna som under vintern slagit hårt mot många människor, inte minst vanliga löntagare som äger sina hus.

Klimatkrisen och det säkerhetspolitiska läget visar att Sverige inte har råd att vänta på att landets högerkonservativa block ska förstå allvaret och på kommunnivå sluta fatta skadliga, populistiska beslut. Sverige måste ta bort det kommunala vetot mot havsbaserad vindkraft för att trygga den gröna omställningen och landets möjlighet att ta självständiga säkerhetspolitiska beslut i energifrågor.

SKRIBENTERNA

Alexander Losjö Dahlström, ordförande för Lunds socialdemokratiska studentklubb

Alexander Soto Runevall, ordförande för Demos, S-studenter vid Linnéuniversitetet i Växjö

Max Johansson, kassör i Malmös socialdemokratiska studentklubb

Edvina Palmcrantz, förbundsstyrelseledamot i SSU, sammankallande i SSU:s klimatutskott

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy