Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Det behövs en liberal och borgerlig regering för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.”

Kvinnors rätt till ett liv i frihet måste tas på allvar. Vi har fem förslag på förändringar som behöver ske, skriver Juno Blom, Gulan Avci och Gilbert Tribo, Liberalerna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är orimligt att offret ska behöva vänta på att gärningsmannen bryter mot ett kontaktförbud innan åklagare ska fatta beslut om elektronisk fotboja, skriver artikelförfattarna.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Under årets första 19 veckor misstänks 22 kvinnor i Sverige ha mördats av en man i sin närhet. Det framgår av riksförbundet Unizons sammanställning av mediers rapportering om dödade kvinnor 2022.

Kvinnojourer och anställda inom sjukvården varnade tidigt under pandemin att den och de restriktioner som följde innebar att fler kvinnor riskerade att leva med våld under en längre period utan att någon annan fick reda på det.

Nu har vi en nationell kris där regeringen står handfallen. Varje dag som går, är en dag där regeringen sviker de våldsutsatta kvinnorna och barnen.

Varje år dödas kvinnor av män de levt med och älskat. Det är mammor, systrar och döttrar där en man tagit sig rätten att bestämma att de inte längre ska få finnas. Kvinnorna har sökt hjälp i vården och hos socialtjänsten, polisen och andra myndigheter. Våldsamheterna har trots det i flera fall lett till att kvinnan har mördats.

Annons

Annons

Nu måste regeringen och riksdagen ta ett krafttag och öronmärka mer pengar för att klara upp fler brott mot kvinnor. Kvinnor måste kunna lita på att få hjälp i tid.

Polisen måste, tillsammans med socialtjänsten och de kommuner där morden har skett, inleda haveriutredningar för att kartlägga var misstagen från myndigheter har begåtts och genomlysa rättsväsendet.

Regeringen har det yttersta ansvaret för att säkerställa att alla kvinnor och barn lever ett liv fritt från våld och förtryck. Enligt regeringen lever mer än 200 000 barn i Sverige idag i familjer där det förekommer olika former av våld.

Sjukvården har ett stort ansvar att upptäcka våld i nära relationer eftersom de drabbade ofta kommer i kontakt med den.

Region Skåne arbetar för att motverka våld i nära relationer och satsar på att upptäcka de kvinnor som lever med en hotfull partner. Därför har regionen tagit fram ett vårdprogram mot våld i nära relationer. Varje anställd som kommer i kontakt med en patient som kan misstänkas leva med våld, måste veta hur hen ska agera, våga fråga. Allt för att nå varenda utsatt kvinna.

Utvecklingen går åt fel håll. Enligt Brottsförebyggande rådets årliga rapport anmäldes 5 471 våldtäktsbrott och 11 348 fall av sexuella ofredanden under 2021, vilket är en ökning jämfört med 2020.

Liberalerna tar kvinnors rätt till ett liv i frihet på allvar, därför föreslår vi:

• Mer kontaktförbud med elektronisk fotboja. Vi vill stärka reglerna kring kontaktförbud. Det är orimligt att offret ska behöva vänta på att gärningsmannen bryter mot ett kontaktförbud innan åklagare ska fatta beslut om elektronisk fotboja. Är hotbilden tillräckligt allvarlig ska elektronisk fotboja beslutas direkt.

Annons

Annons

• Utöka konsekvenserna av barnfridsbrott. Den 1 juli i fjol infördes på Liberalernas initiativ ett barnfridsbrott som innebär att det är straffbart att utsätta barn för att bevittna våld. Men regeringen har inte lyssnat på vårt krav att brottet även måste få konsekvenser när det gäller vårdnad, boende och umgänge.

• Öka den fredade zonen. Kontaktförbud handlar om att ge offer en fredad zon. Men det är en zon som idag är alldeles för liten. Vi vill att området för kontaktförbudet ska utökas och kunna gälla en hel kommun. Därför bör ett kommunalt vistelseförbud införas.

• Öka antalet poliser. Liberalerna vill bygga ut polisen så att Sverige får samma polistäthet som resten av Europa. Det betyder 30 000 poliser jämfört med dagens drygt 21 000. Utbyggnaden ska stärka polisens närvaro i hela Sverige.

• Ge tydliga straff och behandling till dem som döms. Minimistraffet för grov kvinnofridskränkning bör höjas till ett års fängelse. Då likställs kvinnofridskränkning med grov misshandel, rån och grov utpressning. För den som döms för grova eller upprepade brott ska det alltid finnas behandlingsprogram under fängelsetiden. Den som vägrar delta i behandlingsprogram ska inte kunna få villkorlig frigivning i förtid.

I snart åtta år har en S-ledd regering haft möjlighet att vända utvecklingen. Det behövs en liberal och borgerlig regering för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Annons

SKRIBENTERNA

Juno Blom (L), riksdagsledamot och talesperson i barnrättsfrågor

Gulan Avci (L),riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson

Gilbert Tribo (L), är regionråd i Skåne och ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy