Läs mer om Malmö Lives olika abonnemang här.
MSO:s tema för säsongen 2022/23 är Resan, att musiken ska ta lyssnaren med på en själslig resa. Malmö Live bjuder in till upplevelser och resor i fantasin, men vart de går är upp till varje besökare själv.
Malmö Live är alltid bland de första av landets konserthus att släppa årets program, och i år står Andreas Hanson bakom det. Han är sedan några månader ansvarig för programsättningen för MSO och övrig klassisk musik i huset, men har varit regelbunden gästdirigent för MSO ända sedan 1997, så han känner både Malmö Live och orkestern väldigt väl – orkestern ser han närmast som sin familj. När han fick ansvaret att sätta årets program gjorde han först en grov planering som sedan processades tillsammans med ett programråd bestående av musiker från orkestern innan gästdirigenter och gästsolister bokades.
– När det är på plats tar jag det vidare till publikutvecklingsavdelningen som gör en utvärdering. Då kan det hända att de säger att "Nej, den här konserten kommer ingen vilja gå på", och då får jag ibland kill my darlings och ibland av konstnärliga skäl fajtas för konsten och säga "Det är vår plikt att göra det här stycket!" Och till slut har vi ett färdigt program som vi känner oss stolta över att ge till Malmö stads befolkning. Det är kul och stimulerande att hitta godis att bjuda på!

Läs mer om Malmö Lives olika abonnemang här.
Andreas Hanson är född i Malmö, och efter många år i Stockholm känner han nu att han är på rätt plats igen. Han kallar sig själv för en "ytterst pensionerad trumpetare", och det i kombination med att han är dirigent tror han är bra när programmet ska sättas:
– När man är utövare själv är närheten till musiken stor. "Det här stycket känner jag såhär för, och jag vill att andra ska få uppleva det".

En av Andreas Hansons favoritkonserter skedde i det gamla huset. Malmöpoeten Jacques Werup reciterade egen lyrik till musik komponerad av malmötonsättaren Rolf Martinsson, spelad av MSO, Malmös egen orkester. "Vid tidens slut" heter stycket, och det berörde Andreas Hanson djupt. FOTO: Malmö Live
Därför är det viktigt för Malmö Live att få malmöborna att känna sig välkomna.
– Det finns inget farligt med att gå på klassisk konsert. Det finns en föreställning om att det är svårt och att man måste vara bildad, men man behöver inte kunna något. Vi vill riva murarna och få folk att våga sig hit, det finns ingen teknik för att gå på konsert, det är inget hokus-pokus. Man går hit, man sätter sig och vi spelar, sedan får man själv bedöma om det var en upplevelse eller inte. Det krävs ingenting mer än en biljett.
Årets program är varierat, högt och lågt och både med stycken som aldrig spelats förr och stycken som kan kännas igen. Andreas Hanson fortsätter:
– Man kan resa till Kanarieöarna igen även om man varit där sju gånger förut, men man kan också busa till det och pröva något annat. Vi vill på något sätt vara musikens saluhall: här finns så mycket gott att man nästan inte vet vad man ska välja.

Hans önskan är att malmöborna ska våga sig in i huset.
– Malmö Live är malmöiternas eget hus, men det är många som verkar ha för mycket respekt för det – man går inte in bara för att gå in, men det är det vi vill att man ska göra! Det finns alla möjligheter att hänga här. Haha, mina barn skulle hata mig för att jag använder ordet "hänga"!