AnnonsVisitDenmark Copenhagen

Möt sommaren i Köpenhamn – som en Köpenhamnare

Parkerna, citybaden, uteserveringarna och den ständiga närheten till vattnet – det finns många anledningar att fira sommarens ankomst i den danska huvudstaden. Köpenhamnsbon och trendexperten Jonas Løvschall-Wedel vet hur du får den ultimata sommarhelgen – här är hans bästa tips.

Jonas Løvschall-Wedel. Foto: Giuseppe Liverino samt Daniel Rasmussen.

Upptäck Köpenhamn i sommar – läs mer här.

Äta och dricka

Lunchtid går jag gärna till Lumskebugten som serverar smörrebröd och klassiska danska husmansrätter. Vill du äta finmiddag på kvällen kan jag varmt rekommendera avsmakningsmenyn på den enstjärniga Michelinrestaurangen Alouette. Annars tycker jag att man ska besöka vegetariska Bistro Lupa eller relativt nyöppnade Seaside Toldboden, som bjuder gästerna på en gastronomisk jorden runt-resa och har ett fint läge vid Kastellet. Ett annat tips är Reffen, en fantastiskt trevlig street food-marknad med bra musik och fin utsikt. Härifrån kan du se solen gå ner över Amalienborg Slot.

Sesaide Toldboden.

Köpenhamn har också ett extremt bra utbud av hantverksöl och naturvinsbarer. Jag går gärna till Mikkellers Baghaven eller Brus när jag vill dricka öl och till Friheden eller Veranda i Nørrebro för naturvin.

Baghaven. Foto: Daniel Rasmussen.

Kultur

Design Museum Danmark öppnar äntligen efter en stor renovering den 19 juni. Det är en bra startpunkt för alla design- och kulturintresserade. Andra tips är Glyptoteket, Statens Museum for Kunst och de underjordiska utställningarna på Cisternerne, vilket är de gamla vattenreservoarerna under Søndermarken vid Frederiksberg Slott. I sommar visas en labyrintisk totalupplevelse av den japanske konstnären Chiharu Shiota.

Glyptoteket. Foto: Daniel Rasmussen.

Se och göra

Værnedamsvej i Vesterbro är en väldigt mysig gata kantad av restauranger, butiker och barer. Här är det särskilt mysigt att strosa eller sätta sig på någon av alla uteserveringar på sommaren. Sønder Boulevard är en annan livlig gata på Vesterbro där folk brukar hänga, spela bordtennis och dricka öl.

Sønder Boulevard. Foto: Büro Jantzen.

Den gamla industrihamnen Nordhavn är också värd ett besök. Den har förvandlats till Köpenhamns nya, hållbara stadsdel och har en populär hamnpromenad, en fin badplats samt flera bra restauranger och glassbarer.

Köpenhamn har också gott om möjligheter för alla som gillar att röra på sig. Jag älskar att springa eller ta en cykeltur på morgonen, helst runt havneringen, och avsluta vid något av hamnbaden. Jag kan också rekommendera en tur till CopenHill, en skidbacke ovanpå en förbränningsanläggning. Här kan du åka slalom eller snowboard mitt i sommaren. Vill du inte åka skidor kan du ta hissen upp, njuta av den enastående utsikten över staden och gå ner.

Nordhavn. Foto: Büro Jantzen.

Ta sig runt

Cykel är det självklara transportmedlet för många köpenhamnsbor och tack vare alla cykelvägar och cykelbroar är det verkligen ett härligt sätt att uppleva staden på. Vill man ha et annat perspektiv på staden kan jag rekommendera att paddla kajak eller SUP i hamnen. Det är riktigt härligt att glida genom kanalerna och betrakta staden från vattnet. Vill du inte paddla själv kan du ta en båttur med GoBoat eller Friendships.

Foto: Pelle Pedersen.

De elektriska hamnbussarna är ett annat bra sätt att ta sig fram i hamnen. Det är eldrivna färjor av samma bolag som stadsbussarna och samma resekort och biljetter gäller även på dem. Hamnbussarna är ett fantastiskt sätt att använda lite alternativ transport och se Köpenhamn från vattnet.

Höjdpunkter i Köpenhamn i sommar?

Jag ser fram emot att Tour de France kommer till staden 1-3 juli. Det blir roligt att få uppleva starten av världens största cykeltävling i Köpenhamn och se alla världsstjärnor fara fram genom staden. Sedan längtar jag efter att få åka på vackra cykelturer i Dyrehaven, att simma i hamnen efter jobbet och att äta middag på Reffen. Köpenhamn har en härligt avslappnad atmosfär på sommaren och jag älskar att köpa med mig mat eller en glass och sätta mig på en parkbänk eller längs kanalerna. Det behöver inte vara mer komplicerat än så.

Här kan du utforska vad som händer i Köpenhamn i sommar.

Fakta

Köpenhamn

Befolkning: Cirka 2 miljoner.

Internationella besökare: Cirka 7,5 miljoner internationella övernattningar per år innan pandemin – mest bland huvudstäderna i Norden.

Antal Michelinstjärnor: 23.

Antal klassiska ”Pølsevogne”: Cirka 50 (fenomenet firade 100 år ifjol).

Köpenhamn – Världens bästa stad för…
… resenärer (Lonely Planet 2019)
… att bo i (ECA International 2021)
… känna sig säker i (The Economist Intelligence Unit 2021)
… miljön (Time Out Index 2021)

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan