Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Veckan som gick i kriget: Ryssland vill sluka nya bitar av Ukraina

Ungern stoppar EU-sanktioner, segerdagen gav inga svar men Ryssland vill sluka nya bitar av Ukraina. Kalle Kniivilä summerar de senaste dagarna i kriget.

Kroppar som retirerande ryska trupper kring Charkiv lämnat efter sig samlas i en kyld tågvagn. Bild: Felipe Dana (AP)

Annons

Ukraina trycker tillbaka ryska trupper

Under veckan som gick fortsatte de ukrainska väpnade styrkorna att trycka tillbaka de ryska angriparna kring landets andra stad Charkiv som ligger ungefär tre mil från gränsen mot Ryssland. På närmaste stället går frontlinjen nu på ungefär två mils avstånd från Charkivs centrum, vilket innebär att rysk artilleri inte längre lätt kan beskjuta hela staden.

Längre österut tog de ryska styrkorna den strategiskt viktiga småstaden Popasna i Luhansklänet. De ryska trupperna försöker omringa städerna Severodonetsk och Lysytjansk, men uppges ha drabbats av stora förluster när ukrainska militär angrep en kolonn vid en tillfällig bro som den ryska militären lagt över floden Donets. Bilder som ukrainska försvarsministeriet publicerat visar tiotals förstörda pansarfordon.

Annons

Segerdagen gav inga besked

Putins fruktade tal på segerdagen den 9 maj blev i stället avslaget. Han lämnade inga nya besked om sina planer när han talade inför den traditionella militärparaden på Röda torget i Moskva. ”Ryssland svarade i förebyggande syfte mot ukrainska angripare”, hävdade Putin i sitt tal, och klagade än en gång på att Nato vägrade att lyssna på Ryssland.

Annons

I Kiev hölls ingen parad, men president Volodymyr Zelenskyj höll ännu ett retoriskt skickligt tal som lades ut på nätet ungefär samtidigt som Putin höll sitt tal på Röda torget.

– I dag firar vi segern mot nazismen. Vi är stolta över våra förfäder som tillsammans med andra nationer i koalitionen mot Hitler besegrade nazismen. Och vi kommer inte att låta någon lägga beslag på den segern, sade Zelenskyj medan han med raska steg gick längs Kievs huvudgata Chresjtjatyk.

Zelenskyj nämnde flera ukrainska städer och byar som under andra världskriget var ockuperade av Nazityskland. Ukraina kommer snart att ha två segerdagar och Ryssland ingen, sade han.

– Vi vann då. Vi kommer att vinna nu.

Ungern stoppar sanktioner

Ungern har motsatt sig förslaget på nya, utvidgade sanktioner mot Ryssland som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade inför EU-parlamentet förra veckan. Ungern vill inte gå med på att stoppa ryska oljeleveranser, eftersom dessa anses vara extremt viktiga för den ungerska ekonomin.

I veckan gjorde Ursula von der Leyen därför en blixtvisit till Budapest för att diskutera frågan. Framgångarna var dock begränsade. Ungern och Slovakien uppges redan tidigare ha fått ett löfte om undantag i minst ett år, men det var inte tillräckligt för att Ungern skulle ställa sig bakom det nya sanktionspaketet. Ungern uppges kräva ett totalt undantag från förbudet mot import av rysk olja.

Annons

Redan tidigare togs förslaget om förbud mot fartygstransporter av rysk olja till länder utanför EU bort från sanktionspaketet, på Greklands begäran. Grekiska rederier äger över en fjärdedel av världens fartygskapacitet för oljetransporter.

Annons

Ryssland vill ta nya bitar av Ukraina

Det kommer nya tecken på att Ryssland planerar att annektera de delar av Ukraina som ockuperats av ryska styrkor sedan den 24 februari. Det ryska ockupationsstyret i Chersonlänet strax norr om Krim kommer att begära att länet infogas i Ryska federationen, meddelade ryska statliga medier under onsdagen. På torsdagen sade ledaren för separatistrepubliken LNR (Folkrepubliken Luhansk) i rysk tv att den övervägande majoriteten av invånarna i LNR vill att republiken blir en del av Ryssland.

Det har tidigare cirkulerat uppgifter om att det inom kort skulle ordnas en folkomröstning i Chersonlänet om skapandet av en ny ”folkrepublik”, och valmaterial uppges ha tryckts upp i lokala tryckerier. Nu meddelar dock det ryska ockupationsstyret i länet att det varken ska bli någon folkrepublik eller folkomröstning.

Vladimir Putins presstalesman Dmitrij Peskov sade under onsdagen att det är invånarna i Chersonlänet som själva ska bestämma om länet ska ansluta sig till Ryssland. En eventuell folkomröstning var dock inget han ville diskutera:

”Jag har sagt det jag ville säga. Jag har inte sagt något om en folkomröstning.”

Genom att annektera nya bitar av Ukraina kan Vladimir Putin meddela världen att Ryssland aldrig tänker lämna tillbaka dessa ockuperade områden. En annektering skulle samtidigt göra det ännu svårare att uppnå någon sorts förhandlingslösning med Ukraina.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy