Annons

Annons

Annons

Annons

Sport

Zlatanfilmen ger hopp till unga Malmöbor: ”Man ska följa sina drömmar”

Filmen om Zlatan Ibrahimovic får unga malmöbor att fortsätta drömma. I veckan har hundratals idrottsungdomar sett filmen på specialvisningar i stan.

– Man såg att man ska följa sina drömmar och inte ge upp när man gör misstag eller förlorar hoppet, säger 11-åriga Fatima Hussaini.

Fatima Hussaini, Almedina Poric och Gamze Iscan på plats i biosalongen.

Bild: Christian Örnberg/Bildbyrån

Annons

Det var knökfullt inne på biograf Panora i Malmö när förväntansfulla barn och ungdomar slog sig ner i salongen med läsk och popcorn i högsta hugg. Alla tillhör de någon idrottsförening i Malmö som blivit inbjudna av Riksidrottsförbundet för att se filmen ”Jag är Zlatan”.

– Tanken med den här visningen är att vi vill inspirera till vidare samtal kring machokultur, laganda och människors olikheter, säger Thomas Tecle, idrottskonsulent på Riksidrottsförbundet.

Flera visningar har redan hållits i olika städer i landet, och den här veckan är det Malmös tur.

Intresset är enormt stort. Planen var att vi skulle ha två visningar den här veckan, men nu blir det fyra.

Annons

– Intresset är enormt stort. Planen var att vi skulle ha två visningar den här veckan, men nu blir det fyra. Det har fallit väl ut, säger Thomas Tecle.

Annons

I filmen får man följa Zlatans resa från Rosengård ut till proffslivet i Europa. Under filmens gång kom många reaktioner från den unga publiken som både buade och klappade händerna. I en scen har Zlatans lärare kallat hans pappa Sefik till ett möte där de vill att Zlatan ska flyttas till en specialklass eftersom de tycker att han är alldeles för stökig på lektionerna.

Pappa Sefik ställer sig upp och försvarar sin son och säger att om det är någon som behöver hjälp så är det lärarna, inte hans guldpojke Zlatan.

Då utbröt ett stort jubel och högljudda applåder i biosalongen.

Thomas Tecle från RF var med och arrangerade visningen.

Bild: Christian Örnberg/Bildbyrån

Gamze Iscan, Almedina Poric och Fatima Hussaini från Heleneholms SK hade bara bra saker att säga efter visningen.

– Filmen var väldigt bra. Den får en att vilja fortsätta med det man gör och verkligen tro på sin dröm, säger 13-åriga lagkaptenen Gamze Iscan.

– Jag håller med Gamze. Man såg att man ska följa sina drömmar och inte ge upp när man gör misstag eller förlorar hoppet, säger 11-åriga Fatima Hussaini.

Filmen bjöd på många dråpliga och roliga scener, men också jobbiga och tragiska händelser.

Det var vissa stunder man fick glädjetårar när han lyckades.

– Det var vissa stunder man fick glädjetårar när han lyckades. Det var fint när hans nära och kära började motivera och peppa honom för det han gjorde. Då fick han mer självförtroende och fortsatte köra, säger Gamze Iscan.

Annons

Annons

Kan ni känna igen er i vissa saker?

– Nja, jag tycker det känns mer seriöst i lagen idag, säger 14-åriga Almedina Poric.

Fatima Hussaini och Gamze Iscan spelar fotboll i Heleneholms SK.

Bild: Christian Örnberg/Bildbyrån

I filmen var det tydligt att Zlatan inte passade in eftersom han var från Rosengård, är det så idag också?

– Nej, idag passar alla in. Det kvittar var du kommer ifrån, säger Almedina Poric.

Just skolscenerna var något de alla tre reagerade på. En extralärare sattes in för att ”hålla Zlatan lugn”, men allt verkade istället bara bli värre.

Det var jobbigt att se hur hans lärare behandlade honom.

– Det var jobbigt att se hur hans lärare behandlade honom. Han var annorlunda jämfört med de andra eleverna och lärarna frös ut honom mer på det sättet, vilket var hemskt att se, säger Gamze Iscan.

Zlatan sjönk som en sten i många MFF-supportrars ögon i samband med att han gick in som delägare i storkonkurrenten Hammarby. Zlatanstatyn som bara någon månad innan detta rests vid Stadion vandaliserades och vältes omkull. Men bland Malmös yngre fotbollsentusiaster verkar den affären spela mindre roll. Bland dem är han en stor idol.

Många Zlatansupportrar fanns på plats.

Bild: Christian Örnberg/Bildbyrån

Annons

Vad är det bästa med Zlatan?

– Allt. Han var annorlunda, han var från Rosengård och inte som alla andra. Man fick se hur han kämpat i livet och inte gett upp. Det motiverar en, säger Almedina Poric.

Annons

Jublet och applåderna dånade under eftertexterna när flera av Zlatans snyggaste mål visades på bioduken och motivationen var på topp när ungdomarna lämnade lokalen.

– Nu är man sugen på att spela fotboll. Mitt största hopp är att komma med i a-laget i ett känt lag och spela där, säger Fatima Hussaini.

Almedina Poric.

Bild: Christian Örnberg/Bildbyrån

Till toppen av sidan