Annons

Annons

Annons

Jag och mitt husdjur

Hundar gör oss tryggare och mindre ensamma

Vi har sett bilderna, flyende ukrainare som tar med sig sina husdjur. Hundägare har lätt att förstå varför, man lämnar inte skyddslösa familjemedlemmar vind för våg i ett krisdrabbat land. Men hundar kan också vara ett stöd för människor i svåra tider.

Text

Therese Rehn med katten Trisse. För tillfället finns inga hundar i hemmet. Foto: Privat

Annons

Therese Rehn, som är agronomie doktor och forskar kring samspelet mellan hund och människa, är egentligen inte förvånad över att flyktingar tar med sina djur.

– Jag tror att man ser djuren som familjemedlemmar och tar ansvar för dem. Men en hund kan också ha en lugnande effekt, den har ingen rädsla för framtiden utan lever mer i nuet. Jag tror att det kan ha en positiv påverkan på människor i svåra tider.

Vad är det som gör att vi blir så fästa vid husdjur?

– Det grundar sig troligen i att människan har en medfödd benägenhet att vilja ta hand om djur och natur, eftersom det generellt har haft en lugnande effekt på oss sedan långt tillbaka i tiden. I dagens jäktiga samhälle där många lever på längre avstånd från djur och natur, har hunden sannolikt fått en viktig roll för vårt välmående.

Annons

Annons

Therese Rehn säger också att det diskuteras om den riktade aveln på hundars utseende triggar vårt omvårdnadsbehov.

– Idag ser vi att hundar med barnliknande drag, så som en hög panna, liten och kort nos samt stora ögon har ökat i popularitet.

Vad gör det med oss att leva med husdjur?

– När vi är tillsammans med lugna djur, där vi känner oss trygga så händer det en massa spännande saker i kroppen. Vi utsöndrar till exempel välbefinnande-hormonet oxytocin och vårt stresshormon går ner när vi är i nära kontakt med en hund. För hundar verkar de hormonella reaktionerna vara ömsesidiga, eftersom man har sett att oxytocin ökar även hos dem när de återser eller umgås med sina ägare.

– Andra kända effekter av hundägande är att det ökar vår sociala kompetens, gör oss tryggare och mindre ensamma.

Har du några bra råd som gör oss människor till bättre hundägare?

– Alla valpar är ju genomsöta, så skaffa kunskap om djurets grundläggande behov innan du väljer hund! Läs på om rasen och vad den historiskt sett har använts till för typ av arbete. De allra flesta hundar har också stora sociala behov, tänk över om du har den tid som hunden behöver. Kort sagt, sätt djuret i fokus

Therese Rehn tillägger att det är viktigt att ta ansvar för sitt djur även på andra sätt, som att vaccinera det och försäkra det för att kunna behandla skador och sjukdomar på bästa sätt.

– Man ska också undvika att köpa smuggelhundar eftersom de kan bära på smittor, men kanske framförallt för att deras uppväxtförhållanden ofta är urusla och något man inte bör stötta. Valpar som tas för tidigt från sin mamma och inte får tillräckligt med socialisering tidigt i livet begränsar dessutom hundens förutsättningar att klara sig bra senare i livet, oavsett ägarens insatser.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan