Annons

Annons

Annons

Annons

Barnkultur

Debatt
Ge alla barn rätt till scenkonst, kulturministern

På tisdag öppnar Bibu i Helsingborg. Öppningsdagen består bland annat av ett samtal mellan kulturministern och Bibu-arrangören Assitej, som kräver scenkonstupplevelser till alla skolelever.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Vi menar att det är anmärkningsvärt att kulturpolitiken inte följer upp sin uppgift att 'särskilt uppmärksamma barns och ungas rätt till kultur'”, skriver Michael Cocke och Niclas Malmcrona från Assitej i en debattartikel riktad till kulturminister Jeanette Gustafsdotter inför Bibu i Helsingborg. Foto: Jose Figueroa/TT

Annons

På tisdag startar Bibu, scenkonstbiennalen för barn och unga, i Helsingborg. Assitej Sveriges nya rapport ”Spelar mindre roll?” visar att fördelningen av scenkonst till barn och unga i skolan är mycket ojämlik i landet, något organisationens medlemmar vittnat om i många år. Så mycket som en fjärdedel av kommunerna i Sverige kan, eller vill, inte garantera att eleverna får ta del av en enda föreställning under hela sin skoltid. På regional nivå saknar en majoritet av regionerna inblick i hur ofta eleverna får uppleva scenkonst. Inte heller på nationell nivå följs detta upp, trots att barn och unga är den enda målgrupp som lyfts fram i de kulturpolitiska målen.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan