Annons

Annons

Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Katrin Stjernfeldt Jammeh uppvisar ett vetenskapsförakt.”

Att Katrin Stjernfeldt Jammeh slår sig för bröstet och är så nöjd med den arbetsmarknadspolitik som förs i Malmö är svårt att förstå med tanke på att kommunen har högst arbetslöshet i Sverige, skriver Helena Nanne (M), oppositionsråd och kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den som jobbar och är med och bidrar till samhället ska också kunna märka det ekonomiskt, mycket mer än idag., skriver artikelförfattaren.

Bild: Patrik Renmark

Annons

Det är mycket bekymmersamt att Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, avfärdar en samlad ekonomisk forskning som tydligt visar att lägre skatter innebär fler i arbete (Aktuella frågor 9/5).

En forskningssammanställning av det svenska forskningsinstitutet Ratio 2018 med 31 svenska och internationella studier, visade att sysselsättningen ökar om det blir mer lönsamt att arbeta. Och 2014 visade Konjunkturinstitutet att effekterna av Moderaternas jobbskatteavdrag var att 120 000 svenskar lämnade bidragsberoende till förmån för att arbeta och bidra till välfärden.

Annons

När Katrin Stjernfeldt Jammeh hävdar att det inte spelar någon roll hur hög skatten är uppvisar hon ett vetenskapsförakt samtidigt som det väcker farhågor om att Socialdemokraterna tänker höja skatten för att få kommunens budget för nästa år att gå ihop. Idag saknas nästan en halv miljard kronor.

Annons

Om Katrin Stjernfeldt Jammeh orsakar att det lönar sig ännu sämre att gå från bidrag till arbete innebär det att ännu fler barn i Malmö tvingas växa upp utan att någonsin få se sina föräldrar gå till jobbet.

Alla svenska kommuner drabbas av de stora prisökningar som just nu följer av den högsta inflationen som Sverige sett sedan tidigt 1990-tal. Men att det är så svårt att få ihop budgeten just i Malmö orsakas av en lång tid av misslyckad socialdemokratisk politik.

Att Katrin Stjernfeldt Jammeh slår sig för bröstet och är så nöjd med den arbetsmarknadspolitik som förs i Malmö är svårt att förstå med tanke på att kommunen har högst arbetslöshet i Sverige.

Om Malmö ska ha en ekonomi som också framöver kan finansiera en stark välfärd behöver stora grupper lämna bidragsberoende och börja arbeta. Därför har Malmömoderaterna ett valmanifest där jobben är i fokus. Vi har skarpa förslag:

• Bygg kraftigt ut Malmös yrkesprogram på gymnasiet och i vuxenutbildningen för att bättre matcha stadens befolkning mot efterfrågan på den lokala arbetsmarknaden.

• Gör det mycket lättare för företag att etablera sig i Malmö och skapa fler jobb. Alla nödvändiga tillstånd, tillgång till byggklar mark och människor med rätt kompetens ska finnas och samordnas med ett system som bygger på en väg in för företagare till kommunen genom serviceinriktade företagslotsar.

Annons

Annons

• Organisera all yrkesutbildning i Malmö i nära samarbete med det lokala näringslivet så att Malmöborna utbildas i de färdigheter som krävs för att ta de jobb som finns.

Så vill Moderaterna bygga ett starkt Malmö där fler jobbar. Är Socialdemokraternas svar att höja skatten för Malmöborna? Det vore djupt orättvist. Den som jobbar och är med och bidrar till samhället ska också kunna märka det ekonomiskt, mycket mer än idag.

Det blir alltmer tydligt att valet i Malmö i höst står mellan en moderat arbetslinje för fler jobb och en socialdemokratisk bidragslinje där det blir ännu mindre lönsamt att arbeta.

SKRIBENTEN

Helena Nanne (M), oppositionsråd och kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Till toppen av sidan