AnnonsVisitDenmark Copenhagen

Perfekt weekend i gröna Köpenhamn

Ekohotell, klimatsmarta restauranger, fina cykelvägar och inspirerande hållbarhetsprojekt. Häng med på en ovanligt grön weekend i Köpenhamn – dag för dag.

Foto: Astrid Maria Rasmussen.

Hitta ditt gröna boende i Köpenhamn

Fredag

Guldsmeden Manon Les Suites. Foto: Daniel Rasmussen.

Det finns gott om miljömärkta hotell i Köpenhamn att checka in på. En kedja som länge satsat stort på hållbarhet är Hotel Guldsmeden som har hotell på fem olika adresser i staden. Ett av dem ligger i Vesterbro, på kort promenadavstånd från tågstationen, medan det senaste tillskottet finns i Islands Brygge. Här väntar ekologisk frukostbuffé, uppvärmd utomhuspool och högteknologiska duschar som sparar upp till 90 procent vatten jämfört med vanliga duschar. Ett annat plus är att samtliga Guldsmedenhotell har cyklar för uthyrning.

Fler ekohotell hittar du på Visit Copenhagens hemsida.

Aamanns. Foto: Noemié Metaireau.

När väskorna är lämnade på hotellet är det hög tid att skåla in weekendresan. Varför inte göra det på traditionellt danskt vis – med smörrebröd. På Aamanns serveras smörrebröd i modern tappning tillsammans med hantverksöl från lokala bryggerier. Aamanns finns på fyra olika adresser i staden och stoltserar med det ”Økologiske Spisemærke”, vilket betyder att minst 60 procent av alla råvaror är ekologiska.

Lördag

Förmiddag

Skuespilhuset. Foto: Jon Ram Bruun-Pedersen.

Köpenhamn har som mål att bli världens första koldioxidneutrala stad 2025. Staden har redan kommit långt och något av det mest påtagliga är hur anpassad staden är för cyklister. Här finns över 375 kilometer cykelbanor, vilket gör det enkelt att ta sig fram på två hjul. Dessutom finns numera flera hyrcykelföretag, vilket gör att det finns en ledig cykel i nästan vartenda kvarter. Vill du trampa runt på egen hand rekommenderas en tur till Nordhavn, stadens nyaste och mest hållbarhetsinriktade stadsdel.

Vill du ha en guidad tur och lära dig mer om stadens olika hållbarhetsprojekt rekommenderas en tur med företaget Green Bikes Tours.Varje lördag klockan 10 erbjuder företaget en informativ och inspirerande cykeltur genom stadens mest intressanta delar.

Lunch

Reffen.

Det gamla industriområdet Refshaleøen har förvandlats till ett av stadens roligaste områden. Här finns bland annat den kombinerande ekoodlingen och restaurangen Øens Have, michelinrestaurangen Amass – ett föredöme när det gäller matsvinn – och den stora matmarknaden Reffen som frestar med mat från jordens alla hörn. Välj mellan exempelvis afghansk aubergingryta, marockanska samosas och mexikanska tacos och slå dig sedan ner i en av solstolarna längs hamnkajen. Samtliga matförsäljare här har skrivit på ett ”Reduce and Reuse”-manifest och använder ekologiska råvaror så långt det är möjligt.

Eftermiddag

Ørstedparken. Foto: Ty Stange.

Köpenhamn har flera gröna oaser mitt i staden. Den botaniska trädgården, Frederiksberg Have och Ørstedsparken är bara några av alla parker att sträcka ut i efter cykelturen. Ett annat naturområde som är väl värt ett besök är Amager Fælled, en 318 hektar stor park med orörd natur och flera vilda djur.

Har du mer energi rekommenderas en tur till Copenhill, Köpenhamns året runt-öppna skidbacke.

Kväll

Lupa. Foto: Daniel Rasmussen.

Köpenhamn är en av världens roligaste matstäder. Här finns något för alla budgetar – från ekologiska pølser till Geranium, en helekologisk restaurang med tre michelinstjärnor. Ett av de roligaste nya tillskotten är Ark – en växtbaserad fine dining-restaurang med fullt fokus på hållbarhet. Restaurangen tar vara på så mycket som möjligt i köket och har till och med en egen svampodling – något som har resulterat i en grön stjärna från Guide Michelin. Ett annat alternativ är den lite mer avslappnade och budgetvänliga systerrestaurangen Bistro Lupa.

Söndag

GoBoat.

Om solen skiner finns det inte mycket som slår en båttur genom Köpenhamn, allra helst i en egen, eldriven motorbåt. GoBoat och Friendships är två företag som låter kunderna själva styra skutorna och glida fram på Köpenhamns kanaler utan ljudet av en bensinmotor. Föredrar du att ta dig fram med egen kraft finns Kayak Republic som erbjuder gratis kajakturer mot att du fiskar upp skräp ur vattnet.

Experimentarium. Foto: David Trood.

Om det däremot skulle regna rekommenderas ett besök på Experimentarium. Här får både barn och vuxna lära sig hur man blir mer klimatsmart på ett kul och inspirerande sätt. Besökarna kan bland annat räkna ut sitt eget koldioxidutsläpp i utställningen Klimatopia, lära sig mer om hur det vi äter påverkar klimatet och försöka komma på kreativa lösningar på klimatkrisen med hjälp av Lego.

Fler tips

På VisitCopenhagens hemsida finns fler klimatsmarta turisttips.

Fakta

Köpenhamn

Befolkning: Cirka 2 miljoner.


Internationella besökare: Cirka 7,5 miljoner internationella övernattningar per år innan pandemin – mest bland huvudstäderna i Norden.


Antal Michelinstjärnor: 23.


Antal klassiska ”Pølsevogne”: Cirka 50 (fenomenet firade 100 år ifjol).


Köpenhamn – Världens bästa stad för…
… resenärer (Lonely Planet 2019)
… att bo i (ECA International 2021)
… känna sig säker i (The Economist Intelligence Unit 2021)
… miljön (Time Out Index 2021)

Läs mer om möjligheterna som finns i Köpenhamn för dig med grönt sinne

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan