Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”I en orolig tid behöver den hårt arbetande medelklassens långsiktiga investeringssparkonto värnas.”

Vid en rödgrön valvinst väntar en skattechock på investeringssparkonto. Men vad som behövs är sänkt skatt på sparande, skriver Mats Persson och Gulan Avci, båda från Liberalerna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När hon var finansminister sade Magdalena Andersson (S) att sparformer som investeringssparkonto (ISK) gjort köp av aktier och fonder alltför skattemässigt förmånligt. På 1990-talet blev den liberala finansministern Anne Wibble utskälld av Socialdemokraterna för att hon förespråkade att alla svenskar borde ha en årslön på banken.

Bild: Henrik Montgomery/TT, Pawel Flato

Annons

Det har nu gått ett år sedan Socialdemokraterna föreslog en ny skatt på sparande på ISK, investeringssparkonto. Dåvarande finansministern, Magdalena Andersson (S), motiverade förslaget med att ”det har införts sparformer som investeringssparkonto (ISK) som gjort köp av aktier och fonder alltför skattemässigt förmånligt”.

Sedan dess har regeringen på olika sätt försökt dölja vad som egentligen väntar efter valet om Socialdemokraterna får fortsätta styra landet. Men den politik partiet hittills har fört visar på en utstakad riktning.

2018 höjde den rödgröna regeringen skatten på ISK. I sin senaste budgetmotion föreslår Vänsterpartiet också ett tak på ISK som höjer skatten på sparande med 7 miljarder kronor årligen. Allt rödgrön politikutveckling – och eftersom en S-regering är beroende av Vänsterpartiet kommer förutsättningarna för sparande i ISK försämras om S får bilda regering.

Annons

Annons

Socialdemokraterna pratar gärna om att de vill höja skatten för miljonärer, men det är den hårt arbetande medelklassen som får betala för deras politik. Idag sparar tre miljoner svenskar i ISK. Mediankunden hos den stora nätbanken Avanza har drygt 31 000 kronor på sitt investeringssparkonto.

Redan Magdalena Anderssons tidigare skattehöjning på sparande får dramatiska konsekvenser. För en person som sätter in 50 000 kronor på sin 25-årsdag och sedan sparar 2 000 kronor i månaden tills hen fyller 66 – med en avkastning som Stockholmsbörsens historiska genomsnitt – kommer med den skattehöjningen att spara ihop ungefär en miljon kronor mindre. Exemplet motsvarar att en person med medianlönen i Sverige, 31 700 kronor i månaden, sparar omkring 10 procent av sin nettoinkomst under sitt arbetsliv. Med S-politik sätts den ränta-på-räntaeffekt som vanliga sparare söker effektivt ur spel. Sverige har inte råd med fyra år till av en sådan politik.

Flit och långsiktighet ska löna sig. Extra oroande är att både Miljöpartiet och Vänsterpartiet också för en sparfientlig politik. En vänsterlutande regering efter valet kommer att regera med ett starkt tryck på nya skatter på sparande. Den politiska signalen borde vara den omvända.

Det är bra att människor sätter undan pengar, också nu när utvecklingen på börsen är sämre. Det ekonomiska läget innebär snarast att fler sparvänliga reformer behövs om fler människor ska kunna spara ihop till exempelvis en kontantinsats till en bostad.

Annons

ISK-beskattningen är idag kopplad till statslåneräntan och det gör att den är en skatt som inte är förutsägbar. Nu höjer stigande marknadsräntor statslåneräntan och det betyder att nära en fördubbling av skatten på ISK väntar. Det skapar en osäkerhet som aldrig var riksdagens avsikt när den införde ISK.

Annons

Sverige kommer vara i ett läge där sparare har förluster på sina konton samtidigt som skatten höjs. Det riskerar att göra att den positiva trenden där fler sparar bryts. Risken är också att det får långsiktiga konsekvenser för människors privatekonomi.

Liberalerna är Sveriges mest sparvänliga parti. Vi säger nej till de rödgrönas skattehöjningar. Politiker ska inte använda sparare som en bankomat för statskassan. Vi vill istället uppmuntra fler att börja spara genom att de första 300 000 sparade kronorna görs skattefria. Det är en reform som sänker skatten på sparande för närmare tre miljoner svenskar med nära två miljarder kronor. Vårt förslag innebär att de allra flesta sparare kan spara skattefritt, utan den osäkerhet och oförutsägbarhet som finns med dagens ISK-beskattning.

Vårt förslag bäddar för konflikt i valrörelsen. På 1990-talet blev den liberala finansministern Anne Wibble utskälld av Socialdemokraterna för att hon förespråkade att alla svenskar borde ha en årslön på banken. Liberalernas utgångspunkt är även nu att människor som tar eget ekonomiskt ansvar är ekonomiskt friare. Vårt resonemang står i skarp kontrast till Magdalena Anderssons påstående att svenska sparare har det för ekonomiskt förmånligt. Det gör valet i höst till ett val om sparande.

Annons

Vid en rödgrön valvinst väntar en skattechock på investeringssparkonto. Men i en orolig tid behöver den hårt arbetande medelklassens långsiktiga sparande värnas. Därför föreslår Liberalerna sänkt skatt på investeringssparkonto. Med en S-regering blir skatten istället höjd. Vår väg är att arbete, ansvar och flit ska löna sig. Vi står upp för den breda medelklassen.

SKRIBENTERNA

Mats Persson (L), ekonomiskpolitisk talesperson och gruppledare.

Gulan Avci (L), skattepolitisk talesperson.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan