AnnonsObos

Så kan du köpa din bostad trots lägre inkomst

Exteriör från OBOS första Delägaprojekt, som ligger i Sollentuna.

– Fler får chansen att köpa en bostadsrätt med OBOS Deläga. Enkelt uttryckt kan man säga att man blir sambo med OBOS. Man delar kostnaden och insatsen för bostaden med OBOS, säger Sofia Ljungdahl vd för OBOS Nya Hem.

Bostadsutvecklaren OBOS bygger just nu på flera attraktiva lägen i Sverige. I Malmö-området finns bostäder till salu i Tygelsjö och snart kommer ett större projekt med 152 bostadsrätter att börja byggas i Hyllie. En del av dessa bostäder kommer att erbjudas med OBOS Deläga.

Att äga sitt eget boende är det alternativet med lägst kostnad på bostadsmarknaden. Att låna, även om det är mycket pengar, innebär en lägre månadskostnad än för en motsvarande nyproducerad lägenhet med en hyra på kanske 15 000 kronor i månaden för en trea. Men trots en bra inkomst kan det vara problematiskt att köpa:

– För att ta sig in på bostadsmarknaden i dag krävs att du har ett ganska stort eget kapital för insatsen eller har en väldigt hög inkomst så att du kan klara alla krav banken ställer på amorteringar och annat. Det är svårt för många att uppnå, så därför har vi har tagit fram OBOS Deläga, förklarar Sofia Ljungdahl.

Här kan du köpa bostad med OBOS Deläga

Sofia Ljungdahl, vd för OBOS Nya Hem.

Den löpande månadskostnaden blir ofta lägre än en för en nyproducerad hyresrätt

Om du är medlem i OBOS har du möjlighet att ta del av OBOS Deläga som erbjuds på utvalda lägenheter. Du kan välja att köpa minst 50 procent av bostaden och samäga resterande andel med OBOS. Det går också bra att köpa en större andel redan från början. En av fördelarna är att det kapital som måste till för insatsen – 15 procent av köpesumman betalas kontant – minskar med upp till hälften. Det blir därför lättare att köpa för den som är ny på bostadsmarknaden, till exempel en ung vuxen eller ensamstående person.

– Säg att du köper 50 procent av bostaden. Då kommer du att betala halva årsavgiften till bostadsrättsföreningen. För den del som du inte äger betalar du en samäganderättsavgift till OBOS. Den löpande månadskostnaden blir ofta lägre än en för en nyproducerad hyresrätt, säger Sofia Ljungdahl.

För många familjer kan det göra stor skillnad

Så fungerar OBOS Deläga – läs mer här

Exteriör från OBOS första Delägaprojekt, som ligger i Sollentuna.

Med konceptet OBOS Deläga ges medlemmarna möjlighet att uppgradera sin ägarandel med tiden. Om du till exempel sparar eller de ekonomiska förutsättningarna ändras i familjen, kanske en sambo flyttar in, en lottovinst ramlar in på kontot eller lönen höjs. Det finns dock inget krav att köpa upp en större andel.

Alla kan bli medlemmar och ta del av OBOS Deläga. Här riktar vi oss till målgrupper som har ett behov att köpa en bostad men som har svårt att äga med dagens villkor, säger Sofia Ljungdahl:

– OBOS Deläga lanserades Sverige och Norge 2020, men i Norge har de kommit igång i större omfattning. I Oslo ska cirka 70 procent av alla bostäder i flerbostadshus erbjudas med Deläga och liknande lösningar. För många familjer kan det göra stor skillnad. Man kan ha hyfsade inkomster men inte det egna kapitalet som krävs för insatsen. Om man i normala fall endast skulle ha råd med en trea, kan man med hjälp av Deläga få råd med en fyra.

Sofia Ljungdahl tipsar om att även unga kan bli medlemmar i OBOS trots att de ännu inte vet var de vill bo i framtiden.

– Ett medlemskap i OBOS är en fin konfirmations- eller studentpresent tycker jag. Det ger andra fördelar förutom att öka chansen att skaffa sig ett trevligt boende. Rabatter på produkter, försäkringar, resor och nöjen får man på köpet, säger hon.

Läs mer om delägande av din nästa bostad här

Fakta

Deläga:

Om du köper en bostadsrätt genom Deläga kan OBOS stå för upp till halva ägandet. Det går också att välja en ägarandel mellan 50 och 90 procent. Du har sedan möjlighet att successivt öka ditt ägande tills du äger hela bostaden själv. En förutsättning för att kunna köpa en bostadsrätt genom OBOS är att du är medlem och även om man inte vill utnyttja Deläga-konceptet finns fördelar med medlemskap:
-Man får förtur att välja lägenhet när en nybyggnation lanseras.
-Medlemskapet ger rabatter på produkter, försäkringar, nöjen och resor.
-Ett OBOS-medlemskap kostar 200 kr per år + 300 kr i inträdesavgift första året.

Läs mer här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan