Annons

Annons

Annons

Du lyssnar på Sydsvenskan

Lyssna: Hur heligt är det fria skolvalet?

Skolsegregationen ökar och det fria skolvalet pekas ut som boven i dramat. Det ger dessutom föräldrar beslutsångest och skamkänslor. Hur viktigt är det att få välja skola?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Opinionsmätningar visar att de flesta svenskar vill ha en jämlik skola, oavsett vilket parti de röstar på. Majoriteten tycker också att det är bra att man får välja vilken skola ens barn ska gå på.

Annons

Men det fria skolvalet beskrivs av många forskare som en av de största anledningarna till att skolsegregationen ökar i Sverige.

– Det är en stor anledning till att det ser ut som det gör, säger Sydsvenskans skolreporter Emma Leijnse.

Många föräldrar hon talat med upplever därför att de hamnar i ett dilemma. De vill se en jämlik skola i samhället, men det har blivit så stor skillnad mellan olika skolor att de känner sig tvungna att välja skola åt sina barn.

– De känner sig tvingade att ta ett beslut, fast de egentligen bara vill ha sitt barn i en vanlig skola, säger Emma Leijnse.

Skolan ser ut att bli viktig valfråga. Även om inga partier vill riva upp det fria skolvalet, tror Emma Leijnse att systemet kommer förändras på sikt.

– Det kan till exempel vara att man ändrar på skolpengen. Då kan skolvalet spela mindre roll, säger hon.

Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan