AnnonsSkjöld/Skjöld & Grönvall Leg.Optiker

Metoden som bromsar utvecklingen av närsynthet och därmed riskerna för vissa ögonsjukdomar

Att använda nattlinser som korrigerar både närsynthet och brytningsfel är en internationellt beprövad metod som ännu inte fått så stort genomslag i Sverige, men finns hos Skjöld/Skjöld & Grönvall i Malmö. Med dessa finns möjligheten att få tillbaka skarp syn utan att operera sig, bära glasögon eller ha linser på dagarna.

För att tillpassa Orto-K-linser krävs en topograf och specialutbildning för optikern. Det är en av anledningarna till att det bara är några få som erbjuder detta i Skåne.

Kontakta Skjöld/Skjöld&Grönvall för att boka din synundersökning.

Nattlinser som korrigerar närsynthet och brytningsfel, Orthokeratologi eller Orto-K, har funnits på marknaden sedan början av 1960-talet. Det är en beprövad metod som haft bevisat bra effekt. Men det krävs specialutbildade optiker och avancerad utrustning för att tillpassa den typen av linser, och det har bidragit till att behandlingen inte är så vanlig ännu i Sverige.

Skjöld/Skjöld & Grönvall i Malmö är en av några få optiker i Skåne som arbetar med Orto-K och har gjort så sedan metoden etablerade sig i Sverige runt millenieskiftet.

– Det fungerar så att nattlinsen aktivt ändrar form på hornhinnan och därmed kompenserar för det synfel man har genom att förändra hur ljusets strålar bryts, förklarar Git Grönvall, optometrist och specialist på Orto-K. Det blir ingen bestående förändring, utan ögat återfår successivt sin normala form efter en eller ett par dagar, så de flesta behöver använda sina nattlinser varje natt för att bibehålla den skarpa synen på dagarna.

Minskar risken för vissa ögonsjukdomar

Hon förklarar att Orto-K är allra bäst för de som idag känner besvär med att bära glasögon, mjuka linser eller är på väg att utveckla myopi, närsynthet.

– Människor som exempelvis idrottar mycket, har torra ögon, allergier eller befinner sig i dammiga miljöer. Platser där glasögon eller linser kan vara besvärliga. De har allra störst glädje av att få perfekt syn utan synhjälpmedel på dagarna.

Men nattlinserna ger inte bara bättre syn de dagar man haft linserna i natten innan, det motverkar också utvecklingen av närsynthet. Och det i sin tur minskar riskerna för vissa ögonsjukdomar avsevärt.

– Att ha -8.0 jämfört med att ha -2.0 är en enorm skillnad sett till riskerna för vissa ögonsjukdomar, förklarar Git Grönvall. Exempelvis är det mer än dubbelt så hög risk för katarakt (grå starr), sju gånger högre risk för näthinneavlossning och mer än 60 gånger högre risk för problem med makula (gula fläcken). Ögats strukturer är helt enkelt mer känsliga när ögat är närsynt.

Git Grönvall, Optometrist, MSc Klinisk Optometri och Leg. Optiker med kontaktlinsbehörighet hos Skjöld/Skjöld & Grönvall i Malmö visar hur Orto-K-linserna förändrar näthinnans form.

Bra för barn och ungdomar

Nattlinser kan användas av alla som redan har en närsynthet, men som inte överstiger cirka -4,5 dioptrier. De bromsar fortsatt försämring men går inte att använda i förebyggande syfte.

– De flesta utvecklar sin närsynthet under ungdomsåren och därför är denna metod bra att sätta in tidigt. Barn kan uppleva att det är lite krångligt med hantering och rengöring, men med hjälp av sina föräldrar brukar det gå bra. Att börja med Orto–K direkt då man upptäcker barnets närsynthet kan göra enorma skillnader för hur närsynt barnet blir när det blir vuxet. Forskningen visar resultat på upp till 50 procents bromsning.

Vanliga frågor om Orthokeratologi- nattlinser

Hur fungerar det?

Linserna omformar hornhinnan så att ljuset landar på rätt ställe i ögat.

Hur länge måste jag ha linserna?

Så länge du vill vara utan glasögon eller linser på dagen. Behandlingen är reversibel, vilket innebär att om du slutar med nattlinser återgår ögonen till sin normala form, och normala synfel inom några dagar.

Kan alla ha nattlinser?

De allra flest med närsynthet under cirka -4,5 och brytningsfel under cirka -1,5 kan använda nattlinser. Personer med extremt torra ögon eller andra besvär med ögonen kan dock få obehag och avråds. Barn under 8 år brukar inte rekommenderas denna behandling.

Vad händer om jag glömmer att använda linserna en natt?

Effekten i ögonen varar minst 16 timmar, men i vissa fall upp till 48 timmar. Därefter återgår ögonen successivt till sitt normala synfel. Du bör således inte köra bil eller göra annat som kräver perfekt syn om du glömt linserna en natt. Men annars klarar du dig säkerligen bra, antingen utan glasögon eller linser, eller genom att ha ett par glasögon eller endagslinser som du använder i reservfall som kompenserar. I krisfall kan man också sätta in nattlinserna en stund på dagen, de ger perfekt syn. Exempelvis om man måste köra bil.

Är det krångligt att hantera dessa linser?

Det är inte mer krångligt än att använda månadslinser. Däremot kräver det disciplin och tålamod. Linserna är känsliga och ska rengöras varje dag. Man använder samma linser ett år i taget. Så har man oregelbundna sovtider och svårt att ha bra hygien vid sovtillfällena (exempelvis om man jobbar i skogen, på vägarna eller liknande) är Orto-K inte att rekommendera. För barn krävs det också att föräldrarna är engagerade och hjälper barnet att sköta sina linser på ett bra sätt.

Blir ögonen friskare av nattlinserna?

Linserna bromsar utvecklingen av närsynthet. Och ett närsynt öga lider betydligt större risk för många ögonsjukdomar, som exempelvis grå starr eller näthinneavlossning. Så genom att använda nattlinser minskar du risken för detta.

Kan jag gå in till vilken optiker som helst och skaffa detta?

Nej, orthokeratologi kräver specialistutbildning och det kräver att man gör en topografisk undersökning av hornhinnan, vilket i sin tur kräver utrustning som många optiker inte har. I Skåne är det ett fåtal optiker som erbjuder tjänsten. Hos Skjöld/Skjöld & Grönvall i Malmö är samtliga optiker utbildade inom metoden och där kan du få rådgivning och hjälp med att se om nattlinser är rätt för dig eller för ditt barn.

Kontakta Skjöld/Skjöld&Grönvall för att boka din synundersökning och lära dig mer om hur du tar hand om dina ögon.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan