Annons

Annons

Annons

opinionVindkraft

Aktuella frågor
”Sluta sälja ut svensk energiförsörjning till Kina.”

Sverige har länge haft en alldeles för mjuk hållning i relation till Kina och underskattat vad det kan innebära att en diktatur får äga viktig infrastruktur, som vindkraftverk och hamnar. Det skriver Samuel Jonsson, vice förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I ivern att öka produktionen av energi gäller det att inte bli naiv, skriver Samuel Jonsson.

Bild: Arkivbild

Annons

Den socialdemokratiska regeringen, ivrigt påhejad av Miljöpartiet, driver frågan om en massiv utbyggnad av vindkraft som svar på den energikris Sverige står inför.

Sveriges rusande energipriser de senaste åren, inte minst i landets södra delar, har gjort energiförsörjningen till en av valets stora frågor.

Att den dåvarande regeringen bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet bestämde sig för att lägga ner kärnkraftverk innan de var uttjänta gjorde att priserna på energi började rusa. Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förvärrat situationen.

Politiker måste inte bara säkra hur landets energiförsörjning ska ske framöver, utan också se till att elpriserna håller stabila och rimliga nivåer.

Annons

Socialdemokraterna och Miljöpartiet går till hårt angrepp mot de partier som inte är lika villiga att utöka vindkraften. Moderaterna svartmålas för att stå i vägen för både lägre elpriser och den klimatomställning som krävs, genom att inte automatiskt säga ja till alla som vill bygga vindkraftverk.

Annons

Det är sant att en ökning av vindkraften på sikt bidrar till att sänka energipriserna i Sverige. Men det innebär också ett överlämnande av landets energiförsörjning till den kinesiska staten. Oscar Almén, Kina-analytiker på Försvarets Forskningsinstitut FOI varnar för att Kina ofta använder sitt ekonomiska inflytande för att få politiska fördelar och att det inte är bra att komma i en beroendeställning

Redan idag är ett statligt kinesiskt bolag, enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi, en av de största enskilda ägarna av vindkraft i Sverige.

Med andra ord har Sverige redan till viss del gjort, och fortsätter att göra i allt större utsträckning, sin energiförsörjning beroende av världen största diktatur.

Energipolitik är också säkerhetspolitik. Att Sverige har en hög självförsörjningsgrad när det gäller energiproduktion och själv råder över den är fundamentalt. Allt för att utländska intressen inte ska diktera svensk politik.

När Sverige och resten av Europa nu förhoppningsvis gör sig oberoende av rysk naturgas går det inte att istället bli beroende av kinesisk vindkraft. Men för att det inte ska ske har regeringen mycket att göra. Den största kinesiska energijätten som investerat i Sverige, General Nuclear Power Corporation (CGN), svartlistades i USA 2019 efter misstanke som spionage på amerikansk kärnkraftsteknik i militärt syfte. Svartlistningen innebär att inga amerikanska bolag får göra affärer med CGN, samtidigt investerar samma bolag i allt mer vindkraft i Sverige.

Annons

Annons

Danmark har infört stopp för vindkraftverk som har producerats i Kina. Orsaken är att de inte anses vara säkra. Sverige behöver hindra både etableringen av nya kinaägda vindkraftverk och vindkraftverk som har tillverkats i Kina.

Jag gillar vindkraft och tycker att det är ett energislag som har en naturlig plats i Sverige i kombination med vatten, sol och kärnkraft.

Ska Sverige kunna möta efterfrågan på fossilfri energi och kunna göra en grön omställning behövs en rejäl utbyggnad av flera energislag. Men i ivern att öka produktionen av energi gäller det att inte bli naiv.

Sverige har länge haft en alldeles för mjuk hållning i relation till Kina och underskattat vad det kan innebära att en diktatur får äga viktig infrastruktur, som vindkraftverk och hamnar.

Partier som både vill värna Sveriges energiförsörjning och oberoende från diktaturer måste ha en klar linje: Gärna fler vindkraftverk – men inte ett enda kinesiskt vindkraftverk till på svensk mark.

Sluta sälja ut svensk energiförsörjning till Kina.

SKRIBENTEN

Samuel Jonsson, vice förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan