Annons

Annons

Annons

Annons

opinionLund

Aktuella frågor
”Socialdemokraterna har aldrig föreslagit biltullar i Lund.”

Att sprida osanningar gynnar ingen, allra minst väljarna, skriver Anders Almgren (S), oppositionsråd i Lund.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Biltullar skulle innebära att de som har råd skulle kunna välja att inte bidra till minskade föroreningar, utan istället bara betala och fortsätta köra bil, skriver artikelförfattaren.

Bild: Ingemar D Kristiansen, Tomas Oneborg/TT

Annons

När de påstår att Socialdemokraterna vill införa biltullar i Lund sprider Philip Sandberg (L) och Mia Honeth (L), kommunstyrelsens ordförande respektive gruppledare i kommunfullmäktige, direkta osanningar (Aktuella frågor 19/5).

Socialdemokraterna har aldrig föreslagit biltullar i Lund, vilket Liberalerna är väl medvetna om. Sandbergs och Honeth vill bara ta bort fokus från sin egen bristande politik. Att medvetet sprida lögner som oroar kommunens invånare är under all kritik. Socialdemokraterna välkomnar alltid en tydlig debatt.

Lunds kommun är ett nationellt föredöme när det gäller klimat- och miljöambitioner. Men bra både kan och måste bli bättre. Det var därför Socialdemokraterna och Miljöpartiet under förra mandatperioden inrättade ett klimatpolitiskt råd som består av några av landets absolut främsta forskare, för att tillsammans vässa kommunens klimatarbete ytterligare. Under åren har rådet kommit med flera idéer och synpunkter. Vart och ett av dem måste vi politiker beakta, oavsett om vi gillar dem eller inte. Klimatet är en av vår tids stora ödesfrågor och måste hanteras med det allvaret. Det verkar lundaliberalerna med Sandberg i spetsen vara oförmögna att göra.

Annons

Annons

Sandberg och Honeth hänvisar framför allt till en intervju i Sydsvenskan där både Sandberg och jag uttalar oss efter att det klimatpolitiska rådet i sin rapport 2020 bland annat föreslagit trängselavgifter och höjda parkeringsavgifter.

Istället för att göra som Sandberg och slå ifrån sig klimatexperternas förslag redan innan de hunnit bearbetas av kommunen var jag tydlig med att vi behöver beakta varje förslag för att sedan se vad som kan genomföras. På en direkt fråga om biltullar svarade jag att om trängselavgifter skulle införas så skulle det i så fall snarare ske vid motorvägar eller motorvägspåfarter än i Lunds stadskärna. Trängselavgifter vid motorvägar eller motorvägspåfarter skulle vara effektivare eftersom trafiken är större där. Dessutom är motorvägar eller motorvägspåfarter statliga angelägenheter och därför kan inte kommuner besluta om det ska vara trängselavgifter på dem.

I Lund skulle biltullar vara problematiska att införa på grund av både hur gatunätet ser ut och trafikflödet. Dessutom skulle det innebära att de som har råd skulle kunna välja att inte bidra till minskade föroreningar, utan istället bara betala och fortsätta köra bil. Det är därför Socialdemokraterna aldrig har föreslagit biltullar i Lunds kommun och inte heller har några planer på det.

Jag hoppas att vi från och med nu får en valrörelse som inte bygger på osanningar och villfarelser utan där alla öppet och ärligt håller sig till fakta och presenterar sina förslag för hur Lunds kommun kan bli bättre. Så tänker jag och övriga socialdemokrater i Lund agera. Och jag uppmanar övriga partier att göra detsamma.

Att sprida osanningar gynnar ingen, allra minst väljarna.

SKRIBENTEN

Anders Almgren (S), oppositionsråd i Lund

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Till toppen av sidan