Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Alkoholpolitik bör fokusera på att hjälpa dem som drabbas av missbruk.”

Riksdagen har röstat igenom att gårdsförsäljning av vin och öl ska tillåtas. Men Socialdemokraterna har begravt beslutet i en utredning och en ridå av svepskäl om folkhälsa, skriver Anna Jähnke (M).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En myndig vuxen människa som har en sund relation till alkohol bör ha möjlighet att köpa med sig en burk öl eller en flaska vin från en lokalproducent, skriver Anna Jähnke. Bild: Magnus af Geijerstam

Annons

I år infaller Folknykterhetens dag just idag, den 26 maj.

Politiker på alla nivåer bör göra mer för att minska det missbruk av alkohol som förekommer i Sverige. Men det får inte användas som ursäkt för att stoppa en sund utveckling av landets alkoholpolitik.

Riksdagen har röstat igenom att gårdsförsäljning av vin och öl ska tillåtas. Orsaken till att det inte blivit verklighet är att Socialdemokraterna har begravt beslutet i en utredning och en ridå av svepskäl om folkhälsa. Även regionalt i Skåne säger Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet nej till gårdsförsäljning.

Annons

Annons

Det går inte att sticka under stol med att det finns människor i Sverige som far illa genom att de blir beroende av alkohol eller är i en nära relation med någon som är alkoholberoende. Men de människorna behöver professionell medicinsk hjälp för att komma ur den sjukdom som alkoholmissbruk utgör. Det är inte de som kommer åka till en vingård eller ett ölbryggeri för att köpa något lokalproducerat.

Att bestraffa lokala producenter av vin och öl och begränsa vuxna friska människor, istället för att ge missbrukande människor den hjälp de behöver är inte rätt väg att gå.

Motståndet mot gårdsförsäljning är särskilt märkligt utifrån att Systembolaget redan idag erbjuder hemkörning, något som i praktiken redan ruckat på principen att alkohol endast ska kunna införskaffas i butik med kontrollerande personal.

Enligt min mening bör en myndig vuxen människa som har en sund relation till alkohol ha möjlighet att köpa med sig en burk öl eller en flaska vin från en lokalproducent efter ett besök där. Gårdsförsäljning gynnar dessutom Skåne som turistdestination och skapar många arbetstillfällen, inte minst på landsbygden.

Svensk alkoholpolitik bör fokusera på att hjälpa och stötta dem som drabbas av beroende och missbruk, inte upprätta dimridåer kring folkhälsa och begränsa småföretagares möjligheter till sund försäljning och fler arbetstillfällen.

Annons

SKRIBENTEN

Anna Jähnke (M), regionråd och ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Skåne

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan