Annons

Annons

Annons

Skolattackerna i Skåne

Lyssna: Hur hänger de skånska skolattackerna ihop?

Efter skolattacken i Eslöv döms gärningsmannen till sluten ungdomsvård. Ändå kan han ha daglig kontakt med sin bästa vän och "blodsbroder". Några månader senare slår även han till mot sin skola. Tre skolattacker i Skåne på sju månader – hur hänger de ihop?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Hampus och Leo kallar sig blodsbröder. De har känt varandra sedan 10-årsåldern. De delar en "mörk humor" och tittar på grova våldsvideor på nätet. Bland annat på skolattacker.

Annons

Efter skolattacken på Källebergsskolan i Eslöv gör polisen husrannsakan hemma hos Hampus föräldrar. Det visar sig att han har planerat dådet noga. Han ska rikta in sig på muslimska elever och prideälskare.

Hampus döms till 2,5 års sluten ungdomsvård. Där ska han ha begränsad tillgång till internet. Men med hjälp av en ipad lyckas han upprätta kontakt med Leo. Kommande månader hörs de dagligen på telefon.

När Leo slår till mot sin skola, NTI-gymnasiet i Kristianstad, kopierar han mer eller mindre Hampus tillvägagångssätt och lämnar ett närmast identiskt manifest.

I mars 2022 inträffar den tredje skolattacken i Skåne på sju månader. En 18-årig elev på Malmö latinskola går in på skolan med en yxa och mördar två lärare.

Ser vi en våg av skolattacker i Skåne? Hade den kunnat stoppas? Och går det att hindra nästa dåd? Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan!

Fotnot: Leo och Hampus är fingerade namn.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan