AnnonsIca Malmborgs

Skånska lupinbönor – framtidens proteinkälla för din vardag

Intresset för växtbaserad mat har ökat under de senaste åren. För att göra det enklare för kunderna att testa växtbaserad mat har ICA Malmborgs tagit fram konceptet Nyfiken Vegan. En av deras leverantörer är Malmöföretaget Lupinta som tillverkar växtbaserade proteinalternativ på lokalt odlade grödor. Det är hållbara produkter som ICA Malmborgs tror mycket på och har valt att erbjuda till alla sina kunder genom att sälja i samtliga butiker.

Eslam Salah är grundare och VD för Lupinta.

– Man ska kunna känna sig trygg med att det går att hitta det mesta på ICA Malmborgs, även inom det veganska segmentet, säger Ola Hollerup, butikschef på ICA Kvantum Malmborgs Clemenstorget. Lupinta har en otrolig utvecklingspotential och vi vill gärna vara med och stötta från början. Deras produkter är inte bara veganska men är gjorda på lokalt odlade råvaror och utgör ett utmärkt alternativ till sojaprodukter som måste importeras.

Från idé till verklighet på mindre än tre år

Eslam Salah, grundare och VD för Lupinta som utsågs till årets start-up i Malmö förra året, kommer ursprungligen från Egypten och har lång erfarenhet av livsmedelsbranschen. Intresset för mat har han fått av sina föräldrar som drev ett livsmedelsföretag när han växte upp. Sedan har han bland annat studerat på lantbruksuniversitet, både i Egypten och i Sverige, och arbetat med matimport. Han menar att växtbaserad mat bör få ta mer plats i vardagen eftersom det är både mer hållbart och hälsosamt än kött.

– Växtbaserade livsmedel är framtidens mat, säger Eslam Salah. Jag började göra små rätter av lupinbönor på egyptiskt vis som jag bjöd vänner och bekanta på för att dela med mig av min matglädje. Då började idén gro om att omvandla min passion för lokal och hållbar mat till ett företag. När jag läste på mer om forskningen kring lupinbönor och förstod att de kan odlas i det svenska klimatet visste jag att jag var på rätt väg.

Växtbaserat protein från Skåne

Eslam Salah började experimentera med recept och genom olika tillväxtinitiativ fick han hjälp med att odla kontakter med lokala bönder och butiker. Resultatet är Lupintas näringsrika produkter som tillverkas i Malmö på KRAV-certifierade råvaror från skånska odlare och lanserades i lokala butiker under förra året.

– Lupinta är en vegansk närodlad produkt men det är till för alla, oavsett om man äter kött eller inte, säger Eslam Salah. Den innehåller rikligt med proteiner och fiber vilket främjar hälsan. Dessutom har lupinbönor, precis som andra baljväxter, mycket låg klimatpåverkan samt förmågan att binda kväve i jorden vilket gynnar jordkvalitén och framtida skördar.

Det ger oss en möjlighet att växa och utvecklas och förhoppningsvis inspirera andra

Först ut i butikerna var Lupintas tempeh, en fermenterad filé som kan marineras, stekas eller grillas och även är god i till exempel grytor, sallader och wraps. Nytt för i år är Lupin Bites, som är perfekta till grillspettet, fredags-tacon eller i lunchsalladen. Den finns i tre olika smaker: naturel, Smokey BBQ och Tex Mex och är tillgänglig i utvalda butiker i Skåne, bland annat ICA Malmborgs.

– För små lokala företag som Lupinta är det otroligt viktigt att livsmedelsbutikerna i närområdet visar upp och säljer produkterna. Det ger oss en möjlighet att växa och utvecklas och förhoppningsvis inspirera andra matentreprenörer. I förlängningen gynnar lokalproducerade livsmedel hela samhället genom att spara på miljön och skapa arbetstillfällen. Lupinta är en hållbar och hälsosam proteinkälla som är odlad och tillverkad här i Skåne. Jag tror verkligen på att lupinbönor kan vara ett bra lokalt alternativ till kött och sojaprodukter för hela Europa, avslutar Eslam Salah.

Läs mer om Lokalt från Skåne, Nyfiken Vegan och om ICA Malmborgs andra hållbarhetskoncept

Dominiq Karlsson, köksansvarig på ICA Kvantum Malmborgs Clemenstorget.

Testa ICA Malmborgs läckra Lupinta wraps

I år sponsrade ICA Kvantum Malmborgs Clemenstorget Lundaloppet med 250 picknickkorgar som man kunde beställa i förväg. Varje picknickkorg innehöll bland annat läckra Lupin-wraps som Dominiq Karlsson, köksansvarig på ICA Kvantum Malmborgs Clemenstorget, och hans medarbetare tagit fram receptet på. Totalt tillagade kockarna 1 250 wraps. Riktigt gott och enkelt att göra hemma.

Man behöver endast:

Ungsgrillad Lupinfilé med en god glaze eller marinad för extra smak

Recept på glaze finns här och recept på marinader finns här

Tortillabröd

Frissémix

Aioli, eller annan dressing

Syrad rödlök

Strimlad rättika

Fakta

Därför är lupin bra för miljön och hälsan

Lupiner är inte bara ett utmärkt alternativ till kött utan också en lokal och fettsnål motsvarighet till soja, som idag utgör hela 70% av de vegetariska och veganska köttsubstituten i EU.

Livsmedel från växtriket har generellt en lägre miljöpåverkan per kilo än livsmedel från djur.
Lupinbönor kan odlas i Sveriges klimat och behöver inte transporteras långa sträckor.
Lupiner är näringsrika och har en hög protein- och fiberfalt. 100 g lupin innehåller 16 gram proteiner vilket utgör en tredjedel av det rekommenderade dagliga intaget. Lupinbönan är även rik på B-vitamin.

En diet rik på bönbaserad kost kan skydda mot typ II diabetes. Baljväxternas fiber hjälper till att hålla kroppens kolesterolvärden på en hälsosam nivå, vilket kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom ger fiber en längre mättnadskänsla.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan