Annons

Annons

Annons

Politik i Vellinge

Carina Wutzler: ”Alla tycker inte om allt man gör”

Hon satte Vellinge i strålkastarljuset genom att driva igenom tiggeriförbud samt orsaka en lokal folkomröstning.

Efter att ha förlorat egen majoritet mitt under valperioden tar frontfiguren i Sveriges blåaste kommun nya tag. Målet: att slippa kompromissa i fler beslut.

– Om jag ska vara självkritisk gick kanske beslutet om Falsterbo strandbad för snabbt, säger Carina Wutzler (M).

Text: 

”Vi tittar inte på samarbetspartners. Vi siktar på egen majoritet, ett mandat till är målet", säger Carina Wutzler (M).

Bild: Maria Sehlin

Annons

Denna morgon har hon stått på en busshållplats i Höllviken och delat ut valbroschyrer med löften kring trygghet. Det är en av frågorna Carina Wutzler vill prata om i valrörelsen. De andra handlar om hållbarhet, ekonomi, välfärd som skola och äldreomsorg.

– Det är kul att möta väljare och höra vad de vill prata om, säger hon om dagens inhopp i valrörelsen.

Vi träffas i kommunhuset där hon har sitt arbetsrum sedan 2014. Nu är hon redo för en ny mandatperiod. Trots återkommande hätska facebooktrådar som kräver hennes och moderaternas avgång.

– Klimatet har blivit tuffare. Man är påpassad och utsatt. Det kan vara rätt aggressiv ton på sociala medier. Jag läser mindre på Facebook, annars mår jag inte bra.

Annons

Den allra jobbigast incidenten var ett hot mot henne och hennes familj. ”Jag vet var du bor” skrev en person i ett mejl i samband med att man planerande flyktingboendet på Skanörs vångar. Det resulterade i rättegång och en fällning för olaga hot.

Annons

– En del gömmer sig bakom skärmen och säger saker som de aldrig skulle säga direkt till någon. Jag tycker man måste skilja på person och politik, och respektera varandras åsikter även om man tycker olika.

– Men fördelarna överväger. Jag är taggad på en period till, jag har fler idéer och känner mig inte färdig.

”Vi styr för att väljarna har valt oss. Vi har inte roffat åt oss makten", säger Carina Wutzler om kritikernas röster.

Bild: Maria Sehlin

Vellinge är den kommun i Sverige som har starkast moderat fäste. I senaste valet fick partiet 26 av 51 mandat i kommunfullmäktige – och har haft egen majoritet sedan 1988. I hela 33 år de kunnat styra efter eget huvud.

Det fick dock ett abrupt slut för drygt ett år sedan då en moderat fullmäktigeledamot valde att byta parti till Sverigedemokraterna, efter en konflikt. "Det är inte demokratiskt" fnyser Carina Wutzler uppenbart irriterad över den förändringen.

Inbäddat innehåll

Därmed förlorade Moderaterna den egna majoriteten och har sedan tvingats hitta bundsförvanter i andra partier för att få igenom sin politik i kommunfullmäktige.

Annons

– Det är klart att det påverkar. Vi måste försäkra oss om att någon annan håller med oss.

Partiet har lierat sig med antingen Centern eller Kristdemokraterna i tre kontroversiella frågor:

Annons

1. Gått emot folkomröstningens utfall om att rädda kvar Naturum och konsthall på Falsterbo Strandbad, detta med stöd av KD.

2. Drivit igenom en ny detaljplan för Gläntan vid kanalskogen trots reservation från fem partier, denna gång med stöd av C.

3. Godkänt markanvisningsavtalet för ett spahotell i Falsterbo, med stöd av C.

– Vi hade inte klarat det om vi inte haft ett annat parti med oss. Men det är sällan det bara är Moderaterna bakom en fråga utan ofta är det bred uppslutning. Samtidigt så är vi ju valda för att ta beslut, det är väl demokrati om något.

”Jag är besviken över att vi inte kommer att kunna börja bygga skyddsvallarna i år, det hade jag hoppats på," säger Carina Wutzler (M) som varit frontfigur för Vellinges moderater i åtta år.

Bild: Maria Sehlin

Ett beslut tvärdog dock. De hittade inte någon partner som ville vara med och driva igenom ny bebyggelse i Norra Ljunghusen.

Hon kallar frågan "väldigt infekterad" och säger att den får avgöras av framtida politiker.

Annons

Annons

Kommer bebyggelsen i norra Ljunghusen bli verklighet?

Carina Wutzler blir tyst ovanligt länge. Nio sekunder.

– Det är kanske tveksamt, säger hon till slut.

Byggplanerna för Norra Ljunghusen har stoppats – åtminstone tillfälligt då Moderaterna inte längre får igenom sin vilja. Områdets naturvärden är en viktig anledning till det politiska motståndet. "Det är det artrikaste området i hela Vellinge kommun", sa biologen Jan-Åke Hillarp på en naturguidning i området 2021.

Bild: Peter Frennesson

Någon fast samarbetspartner tänker hon inte knyta band med om M inte når egen majoritet.

– Vi kan prata med alla, men vissa står vi längre ifrån. Det är inte Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna här som vi står så nära.

De andra partierna: SD, KD och C ser hon som tänkbara allierade i olika frågor.

Tonläget i debatten har blivit som skarpast i exploateringsfrågor. Där ser man tydligast skiljelinjerna mellan partierna.

Carina Wutzler (M) pryder själv flera av valbroschyrerna. Med rubriker som "du kan lita på oss" och "Trygghet att lita på" hoppas hon nå fler väljare.

Bild: Maria Sehlin

Även om Carina Wutzler har upplevt en hel del hinder på den moderata vägen de senaste åren så hittar hon snabbt en rad frågor från senaste mandatperioden hon gärna lyfter:

– Jag är mest stolt över att vi har fått till utveckling i hela kommunen. Att vi har ordning och reda i ekonomin. Vi utvecklar skola och äldreomsorg. Bygger en företagsby till. Vi har utvecklingen i Skanörs hamn med fler båtplatser, ny brygga, flera restauranger och kallbadhus.

– Vi har invigt Sveriges första demensby. Startat Familjecentral i Höllviken. Norra Infarten i Vellinge har invigts. Byggt lekplatser, utegym och försköningen av Bäckatorget. Allt det här är resultat av politiska beslut, rabblar hon snabbt.

Annons

Restaurang Badhytten i Skanör invigdes sommaren 2016. Nu har hamnen blivit ett mingeleldorado med flera restauranger och även ett kallbadhus. En utveckling som kommunalrådet är stolt över.

Bild: Henrik Rosenqvist

Annons

Vad är du minst stolt över?

– Om jag ska vara självkritisk så gick det för snabbt med Falsterbo Strandbad och nedläggningen av Naturum. Jag tycker fortfarande att beslutet är rätt, men vi var kanske inte tydliga från början med att planuppdraget för ett hotell innebar att verksamheten berördes.

Nedläggningen orsakade en folkomröstning där en majoritet, av de knappt 28 procent som röstade, ville att verksamheten skulle öppnas igen i huset. Så blev det inte. Moderaterna ingick en pakt med Kristdemokraterna, som har en röst i kommunfullmäktige, om att gå emot folkomröstningens resultat.

– Det blev en rätt hätsk, infekterad debatt. Jag förstod att det skulle bli reaktioner men kanske inte så omfattande och så intensiva. Men så är det, man måste stå upp för sin politik. Alla tycker inte om allt man gör.

Nedläggningsbeslutet för Naturum på Strandbaden orsakade en folkomröstning. Kommunalrådet är nu självkritisk till processen kring nedläggningsbeslutet. "Jag tycker fortfarande att beslutet är rätt, men det gick för snabbt", säger Carina Wutzler nu.

Bild: Lars Brundin

Att Vellinge sticker ut i riksfrågor, som att införa ett lokalt tiggeriförbud, är hon stolt över:

– Att vi lyckades driva igenom tiggeriförbudet känns som en enorm seger, det var en fråga ingen riktigt tog i.

Annons

På frågan om tiggeriförbudet verkligen har använts i lugna Vellinge svarar hon: "Jodå, polisen har kört bort några tiggare".

Nu siktar hon på egen majoritet för Moderaterna igen.

– Vi är Sveriges blåaste kommun och har haft höga siffror länge, men man vill ju förbättra, man vill vinna. Drömmen är ett mandat till, 27 mandat. Jag är taggad, men nervös – det förpliktigar att försvara vårt valresultat.

Annons

Fakta

Moderaterna har styrt i 33 år

Moderaterna har haft egen majoritet i Vellinge kommunfullmäktige sedan 1988, men förlorade den för drygt två år sedan, i februari 2020, mitt i mandatperioden. Då hoppade Christine Andersson av Moderaterna efter interna konflikter, men valde att sitta kvar som politisk vilde och gick över till Sverigedemokraterna.
Därmed förlorade Moderaterna sin egna majoritet i fullmäktige och har nu 25 av 51 mandat.

Övriga fullmäktigeplatser har: Liberalerna (7), Sverigedemokraterna (7), Socialdemokraterna (4), Centern (4), Miljöpartiet (2), Kristdemokraterna (1) och avhopparen utan partibeteckning (1).

2018 fick Vellingemoderaterna 50,54 procent av rösterna i kommunfullmäktige.

Fakta

Carina Wutzler, 51

Bor: Skanör
Har tidigare bott: I Vellinge och Hököpinge.
Familj: Maken Claus, sonen Lukas 11 år och utflugna dottern Fanny, 22 år.
Fritidsintresse: Träning och att vara med familjen.
Tidigare yrke: Säljare.
Motto: Stå upp för dina åsikter och det du tror på.
Bästa resminne: "Väljer två: USA - Tampas, Florida, Key West med min familj och båtsemester på västkusten."
Läser helst: "Hinner inte läsa så mycket till vardags men har precis börjat på ”Mörkermannen” av Anna Bågstam. Läser dock med min son varje kväll, blir då ungdomsböcker inriktat på fotboll, spänning och ungdomsrelationer. "

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan